Premieră mondială. Franța a stabilit primele comunicații laser „spațiu-pământ” din lume

DE Daniel Toșa | Actualizat: 24.09.2024 - 15:37
Premieră mondială. Franța a stabilit primele comunicații laser „spațiu-pământ” din lume - Foto: Profimedia images
Premieră mondială. Franța a stabilit primele comunicații laser „spațiu-pământ” din lume - Foto: Profimedia images

Franța a realizat prima comunicare laser de mare viteză între un nano-satelit și o stație terestră comercială. Proiectul, dezvoltat de Agenția Franceză pentru Inovare în Apărare și compania Cailabs, marchează un pas important în securitatea și eficiența comunicațiilor spațiale.

SHARE

Premieră mondială. Agenția Franceză pentru Inovare în Apărare, împreună cu start-up-ul Cailabs, au realizat o premieră mondială în comunicațiile spațiu-pământ, stabilind o legătură optică prin satelit de mare viteză între un nano-satelit aflat pe orbită joasă și o stație terestră comercială. 

Premieră mondială. Franța a stabilit primele comunicații laser „spațiu-pământ” din lume

Jean-Francois Morizur, co-fondator și ceo al Cailabs, a declarat pentru Breaking Defense că „alții au demonstrat deja dovada conceptului, dar noi propunem un produs real, disponibil pe piață”.

Performanța este parte din proiectul Keraunos, finanțat cu 5,5 milioane de euro de către aid și lansat la sfârșitul anului 2023.

Nano-satelitul Keraunos, echipat cu un terminal de comunicație laser produs de Unseenlabs, a reușit să stabilească o legătură laser stabilă pentru mai multe minute, oferind o soluție de transmitere a datelor de mare viteză.

Ministerul Apărării din Franța a declarat că această inovație contribuie la obiectivele legii de programare militară 2024-2030, subliniind avantajele comunicațiilor optice față de cele radio: „viteza, discreția și independența față de reglementările undelor radio”.

Citește și: Asteroidul „Zeul Haosului”, amenințarea care vine din spațiu. Coliziunea care ar devasta Planeta

Comunicațiile laser între sateliți și stațiile terestre sunt văzute ca o soluție esențială pentru sporirea rezilienței rețelelor de internet și securizarea comunicațiilor față de posibile atacuri cibernetice.

Jean-Francois Morizur a dezvăluit că „stațiile terestre Cailabs au fost deja vândute Coreei de Sud, Australiei, Greciei, Franței și Statelor Unite”, atât națiunilor, cât și companiilor private care lucrează pentru guverne.

Citește și: Asteroidul Miorița se apropie de Pământ. Ce șanse sunt să se ciocnească?

Experimentul deschide noi perspective pentru comunicațiile spațiale, cu aplicații extinse pe platforme mobile, terestre, navale și aeriene.

Potrivit Ministerului Apărării, „acest sistem ar putea fi integrat în viitoarele sisteme de sateliți ale Ministerului Apărării”, marcând un pas înainte în dezvoltarea capabilităților militare spațiale ale Franței.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te