Nava misterioasă care a apărut la un şantier naval din China. Experţii sunt îngrijoraţi

DE Florin Budescu | Actualizat: 31.10.2024 - 14:46
Nava misterioasă care a apărut la un şantier naval din China. Experţii sunt îngrijoraţi - Foto: Profimedia Images
Nava misterioasă care a apărut la un şantier naval din China. Experţii sunt îngrijoraţi - Foto: Profimedia Images

Nava misterioasă care a apărut la un şantier naval din China. Experţii sunt îngrijoraţi. Un transportator naval nou, nemaivăzut până acum, a fost observat în imaginile din satelit.

SHARE

Nava misterioasă care a apărut la un şantier naval din China. Experţii sunt îngrijoraţi. Un transportator naval nou, nemaivăzut până acum, a fost observat în imaginile din satelit. Trebuie să fi fost construit în timp-record.

O nouă navă de transport de la Marina Chineză îi încurcă în prezent pe experți, pentru că aceştia nu ştiu: este un portavion sau ce anume?

Nava misterioasă care a apărut la un şantier naval din China. Experţii sunt îngrijoraţi

O bază marină mobilă pentru drone sau doar o navă de pe care sunt lansate aeronave de cercetare marină? Sau chiar, posibil, toate cele trei opțiuni în același timp?

Faptul că China se înarmează în prezent, cu toată puterea, nu este un lucru nou. Cu toate acestea, viteza cu care s-a construit noul vas este uluitoare.

Acum, imaginile din satelit au identificat o clasă complet nouă de nave, cu o punte de zbor mare și plată. Nu se știu multe despre nava aceasta, de 200 m lungime și cam 40 m lățime. Dar un lucru e clar: trebuie să fi fost construită în timp-record.

Citeşte şi: China, „acțiuni ofensive” în jurul Taiwanului. Taipei, în alertă militară maximă

Consilierul militar și fostul ofițer de submarin Tom Shugart a descoperit misterioasa navă în fotografii din satelit, la un șantier naval insular, lângă Guangzhou, în sud-estul Chinei.

Shugart dorea de fapt să se uite la o altă navă misterioasă. Șantierul naval are și o dronă de mare, a cărei structură amintește de un trimaran de mare viteză.

La această dronă se lucrează acolo din anul 2022, iar analistul a vrut să monitorizeze progresul construcției. Deodată, lângă dronă a apărut o navă masivă, cu o punte de zbor.

Citeşte şi: China vrea să intervină masiv în alegerile de anul acesta

Un trimaran (cu stabilizator dublu) este o ambarcațiune multicocă, care are o carenă principală și două corpuri de stabilizare mai mici (numite şi plutitoare).

Pare a fi o navă cu două structuri de punți. Una dintre acestea se află în mijlocul laturii tribord, adică în dreapta, a doua, mai mică, este împinsă înainte, spre prova.

Rămâne întrebarea: ce fel de navă este aceasta? Configurația amintește foarte mult de portavioanele ușoare. Dar ar putea fi și un port-helicopter.

Citeşte şi: China pregătește arme biologice pentru exterminarea dușmanilor. Spionii strâng informații genetice

Cu toate acestea, nava misterioasă împărtășește și elemente de design cu o navă grea de debarcare. Aceste nave sunt capabile să aducă trupe și materiale militare, fără a se baza pe infrastructura portuară.

Imaginile din satelit arată că nava trebuie să fi fost construită extrem de rapid. Nu există dovezi ale unui astfel de proiect major în imagini de înaltă rezoluție din luna mai, conform Der Standard.

Nava poate fi văzută într-un doc uscat, în august. Trebuie să fi fost lansată cândva între 10 septembrie și 9 octombrie. O imagine din satelit din 23 octombrie arată progresul în continuare al construcției.

Aparenţă de operaţiune civilă

Se pare că o cabină, probabil de comandă, se apropie de finalizare. Constructorul de nave, Guangzhou Shipyard International, nu este de fapt cunoscut pentru construirea de nave militare.

Cel puțin în public, compania este prezentată ca o operațiune civilă. Petrolierele, navele de marfă și macaralele plutitoare au fost construite în trecut.

Imaginile din satelit din trecut sugerează că șantierul naval este folosit și în scopuri militare. Hovercrafturile din clasa Zubr din epoca sovietică erau deja fabricate aici sub licență.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te