Moscova „invită” Turcia să-și retragă trupele din Siria și Libia

DE Adina Mutăr | 04.10.2021 - 20:44
Moscova „invită” Turcia să-și retragă trupele din Siria și Libia/foto: afp

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov și omologul său egiptean, Sameh Shoukri, au discutat luni despre retragerea tuturor forțelor armate străine din Libia și din Siria, a declarat luni diplomatul rus la o conferință de presă.

SHARE

„Am abordat problema retragerii din Libia a tuturor grupurilor armate și unităților militare non-libiene. Avem o poziție clară: acești pași trebuie făcuții în etape și trebuie sincronizați în timp pentru a evita riscul încălcării echilibrului de forțe existent, datorită căruia s-a menținut încetarea focului în Libia deja de peste un an", a declarat Lavrov la conferința de presă după discuții.

Turcia, în urma unui acord cu guvernul libian susținut de ONU, l-a sprijinit militar împotriva milițiilor generalului rebel Khalifa Haftar, susținut și de mercenarii Wagnar ai Rusiei. Acum, Moscova vrea să ocupe o poziție de forță pentru a-și impune candidatul, Seif al-Islam, fiul lui Muammer Gadaffi, la alegerile prezidențiale de la 24 decembrie.

În Siria, unde îl susține pe Bashar al-Assad, Rusia este limitată de trupele turcești din nord, unde susțin trupele antiguvernamentale. De aceea, Moscova vrea retragerea trupelor turcești din Siria, pe aceleași considerente ca din Libia.

„În ceea ce privește declarația purtătorului de cuvânt al președinției Turciei, Ibrahim Kalin, aș prefera să citesc declarația președintelui Turciei, Recep Tayyip Erdogan, care a spus public de mai multe ori că Siria este un stat independent și că Turcia va respecta pe deplin suveranitatea și integritatea sa teritorială. De aceea, în contextul soluționării finale, vom pleca de la faptul că Turcia va rămâne la această poziție ", a spus el, comentând declarația lui Kalin că Turcia are același drept de a fi prezentă în Siria ca Rusia și Statele Unite.

Vorbind despre prezența armată străină în Siria, Lavrov a reamintit Rezoluția 2254 a Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite.

Citește și

Putin - Erdogan, întâlnire cu ușile închise. „Cooperare fructuoasă pe piața gazelor din Europa”

Viitorul Libiei depinde de rămășițele și de urmașii lui Muammar Gaddafi

 

„Conform acestei rezoluții, numai acele forțe armate care au fost invitate de guvernul legitim al Siriei, membru al Organizației Națiunilor Unite, au dreptul de a fi prezente în acea țară. În mod firesc, nu se aplică unităților americane și numeroaselor așa-numite companii militare private. Acest lucru ar trebui, de asemenea, să fie luat în considerare", a subliniat Lavrov.

Armata lui Bashar al-Assad este formată din miliții străine sponsorizate de Iran, majoritatea organizații teroriste. Dar nu la acestea s-a referit Lavrov, care i-a avut multă vreme pe mercenarii Wagner în sprijinul lui Assad, până i-a retras pentru a-i trimite în Libia.

Regimul Assad, responsabil de crime de război, de folosirea armelor chimice pe propriul popor, generând o criză umanitară catastrofală, cea mai mare de la Al Doilea Război Mondial, nu mai este unul legitim, consideră puterile occidentale.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te