Expansiunea NATO spre est datează de pe vremea când Rusia avea relații bune cu alianța, a spus Fomin la un briefing pentru atașații militari străini în Rusia.
„Recent, alianța a trecut la practica provocărilor directe, care sunt asociate cu un risc ridicat de a escalada într-o confruntare armată”, a spus Fomin.
Acesta a amintit că în 1999, Republica Cehă, Ungaria și Polonia - foști aliați sovietici în cadrul Organizației Tratatului de la Varșovia - s-au alăturat Alianței.
Bulgaria, Letonia, Lituania, Estonia, România, Slovacia și Slovenia le-au urmat exemplul în 2004, „crescând serios” avantajele militare ale NATO.
Potrivit lui Fomin, granițele blocului s-au deplasat cu mai mult de 1.000 de kilometri spre est, oferind posibilitatea de a folosi arme nestrategice pentru a lovi ținte pe teritoriul Rusiei.
Citește și
Rusia are avantaj militar asupra Ucrainei în Marea Azov, pe care o folosește ca „teatru de război”
Negocieri SUA - Rusia, despre Ucraina și război, din 10 ianuarie
De asemenea, NATO și-a sporit capacitățile de luptă prin achiziționarea unui număr mare de arme, echipamente militare și personal militar al noilor țări membre precum și acces la infrastructura și porturile acestora de pe Marea Neagră și Baltică, ceea ce a extins posibilitățile de desfășurare și transfer de trupe, le-a spus Fomin atașaților militari.
NATO și-a intensificat activitățile militare în apropierea țării, doar în 2021 efectuând peste 1.200 de misiuni de recunoaștere aeriene și 50 navale în apropierea granițelor Rusiei și organizând peste 20 de exerciții militare, a subliniat Fomin.
Rusia va urma „linia fermă de a-și proteja interesele naționale și de a renunța la concesii unilaterale în cadrul discuțiilor cu Statele Unite privind garanțiile de securitate”, a declarat marți ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov.
Sarcina Ministerului rus de Externe este „de a crea condiții externe maxim favorabile pentru dezvoltarea țării, asigurând securitatea acesteia și sporind bunăstarea cetățenilor ruși”, a spus Lavrov.
Constituția Rusiei și amendamentele adoptate au întărit în mod semnificativ accentul pe protejarea suveranității naționale, a spus ministrul de externe.
„Aceste sarcini au fost subliniate mai detaliat în strategia de securitate națională recent adoptată de Rusia”, a declarat Lavrov.
„La începutul anului viitor urmează să transmitem președintelui o nouă ediție a conceptului de politică externă în care aceste prevederi vor fi în mod obligatoriu stipulate. Căutăm să luăm în considerare dimensiunea interpartitică a politicii externe în acest document", a spus ministrul de externe.