Moldova rupe acordul cu serviciile secrete ruse. FSB va trebui să-și închidă biroul din Tiraspol.
Serviciul de Informații și Securitate (SIS) din Moldova a denunțat acordul de parteneriat cu FSB al Rusiei.
Moldova rupe acordul cu serviciile secrete ruse. FSB va trebui să-și închidă biroul din Tiraspol
Partea moldovenească a demarat și procedura de denunțare a unui acord de cooperare similar cu Serviciul de Informații Externe.
Chișinăul a încetat cooperarea cu serviciile speciale ruse după demararea operațiunii militare speciale a Rusiei în Ucraina.
Acordurile au fost încheiate în 1994 și conțineau protocoale adiționale ce stipulau prezența serviciilor de informații rusești în Transnistria.
SIS Moldova a afirmat că denunţarea acordurilor de acum înainte înseamnă respingerea acestor rezerve legale.
După încheierea acordurilor, FSB va trebui să-și închidă biroul din Tiraspol, principalul oraș al Transnistriei.
Potrivit experților și oficialilor moldoveni, serviciile secrete ruse controlează conducerea instituțiilor de securitate din Transnistria.
Serviciile secrete ruse acționează contra securității Moldovei
„SIS nu întreține relații de parteneriat extern cu structuri similare ale altor state care sfidează legislația, acționează în detrimentul securității naționale și desfășoară activități subversive împotriva Moldovei”, a declarat SIS într-un comunicat.
Citește și: MAE: „Republica Moldova va rămâne beneficiarul politicii României de cooperare internaţională”
„Începând cu 24 februarie 2022, odată cu invadarea Ucrainei de către Rusia, relațiile de cooperare dintre SIS și serviciile speciale ruse s-au oprit, astfel încât acordurile nu au aplicabilitate practică și sunt de fapt nefuncționale”, a adăugat SIS.
Decizia vine pe fondul celei mai slabe relații bilaterale dintre Moldova și Rusia de la căderea Uniunii Sovietice și independența Moldovei în 1991.
Săptămâna trecută, autoritățile moldovenești au trimis acasă 18 diplomați ruși și 27 de tehnicieni ai ambasadei, pe fondul unui scandal de spionaj, după ce instituțiile media de investigație au raportat că Rusia a instalat 28 de antene la clădirea sa diplomatică din Chișinău care ar putea fi folosite pentru spionaj sau interceptări telefonice, potrivit balkaninsight.com.
Citește și: Parlamentul European discută întărirea securităţii Republicii Moldova
Diplomații ruși au termen până la 15 august să părăsească Moldova.
Guvernul intenționează să denunțe încă opt acorduri, inițiative prezentate de ministerele energiei, economiei și culturii.
Kremlinul a acuzat constant Administrația Sandu că vrea să rupă legăturile pe termen lung cu Federația Rusă și să transfere Moldova sub control extern.
„Țările occidentale împing din ce în ce mai mult Chișinăul spre o cooperare mai strânsă cu NATO”, declara purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, într-una din nenumăratele critici la adresa conducerii Moldovei.
„Întărirea propriei securități este un drept suveran și o problemă internă a oricărui stat, dar este puțin probabil ca pomparea Moldovei cu arme NATO să îndeplinească această sarcină, precum și să corespundă neutralității țării.”