Parlamentul European discută întărirea securităţii Republicii Moldova

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 18.05.2023 - 16:51
Premierul Republicii Moldova Dorin Recean - Foto: Facebook/Dorin Recean

Întărirea securităţii Republicii Moldova a intrat în atenția Subcomisiei pentru Securitate şi Apărare a Parlamentului European.

SHARE

Măsurile de sporire a cooperării în domeniul securităţii şi apărării, dezvoltarea economică, sporirea rezilienţei în faţa ameninţărilor hibride şi parcursul de integrare europeană a Republicii Moldova au fost discutate în cadrul întrevederii prim-ministrului Dorin Recean cu membrii delegaţiei Parlamentului European conduse de europarlamentara Nathalie Loiseau.

Şeful Executivului de la Chişinău a apreciat sprijinul Parlamentului European în procesul de integrare europeană a Republicii Moldova, aprobarea recentă a asistenţei financiare suplimentare, în valoare de 145 milioane euro, pentru ţara noastră.

Citește și: Parlamentul a abrobat înzestrarea Armatei Române. Ce arme cumpărăm: tancuri, submarin, rachete

Prim-ministrul a menţionat că Guvernul este antrenat plenar în implementarea celor 9 recomandări ale Comisiei Europene precum şi în relansarea sectorului economic, afectat de consecinţele războiului Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei.

"Prioritatea noastră este dezvoltarea sectorului economic, cu accent pe implementarea proiectelor pentru eficienţă energetică, dezvoltarea infrastructurii şi diversificarea pieţei de desfacere în beneficiul cetăţenilor noştri.

De asemenea, avem o agendă impunătoare pentru debirocratizarea economiei, digitalizarea proceselor în serviciul public, continuăm reformele deloc uşoare în sectorul justiţiei.

Toate aceste acţiuni sunt îndreptate spre un viitor european şi o transformare durabilă a Republicii Moldova", a menţionat prim-ministrul Dorin Recean, citat într-un comunicat al Guvernului de la Chişinău, relatează Agerpres.

Citește și: Rusia arestează un producător de film nominalizat la Oscar, pentru critici la adresa războiului

Oficialii s-au mai referit la măsurile de consolidare a securităţii regionale, un pas important fiind deschiderea Misiunii de Parteneriat a Uniunii Europene în Republica Moldova, sub egida Politicii de Securitate şi Apărare Comună (PSAC). De asemenea, a fost apreciată activitatea Misiunii UE de Asistenţă la Frontieră în Moldova şi Ucraina, care monitorizează şi asigură traficul în siguranţă la graniţa moldo-ucraineană.

Membrii Parlamentului European şi-au exprimat recunoştinţa pentru gestionarea eficientă a crizei refugiaţilor şi măsurile autorităţilor în asigurarea păcii şi stabilităţii în regiune.

Europarlamentarii au comunicat deschiderea în implementarea agendei europene şi în procesul de luptă cu ameninţările la adresa securităţii în regiune: "O Europă extinsă trebuie să fie o Europă mai rezilientă. Acest lucru trebuie să fie un succes colectiv", a menţionat şefa delegaţiei, Nathalie Loiseau.

Din componenţa delegaţiei europene au făcut parte europarlamentarii: Nathalie Loiseau (Renew), Eugen Tomac (Partidul Popular European), Arnaud Danjean (Partidul Popular European), Assita Kanko (Conservatorii şi Reformiştii Europeni), Viola von Cramon-Taubadel (Grupul Verzilor) şi Jean-Lin Lacapelle (Partidul Identitate şi Democraţie), deputaţii din Subcomisia pentru Securitate şi Apărare (SEDE) a Parlamentului European.

Aceştia au efectuat vizite în România şi Republica Moldova, în perioada 15-18 mai, pentru a discuta despre securitatea regională şi implicaţiile războiului Rusiei împotriva Ucrainei. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te