MAE: „Republica Moldova va rămâne beneficiarul politicii României de cooperare internaţională”

DE Alin Crișan | 01.08.2023 - 20:27
Luminița Odobescu, imagine cu caracter ilustrativ - Foto: INQUAM Photos/ Octav Ganea

Republica Moldova va rămâne beneficiarul prioritar al politicii României de cooperare internaţională pentru dezvoltare pe palier bilateral, a transmis Ministerul Afacerilor Externe (MAE).

SHARE

Republica Moldova va rămâne beneficiarul prioritar al politicii României de cooperare internaţională pentru dezvoltare pe palier bilateral, a transmis, marţi, Ministerul Afacerilor Externe (MAE), în contextul în care secretarul de stat pentru Afaceri Europene, Daniela Gîtman, a prezidat şedinţa extraordinară a Comitetului consultativ în domeniul cooperării internaţionale pentru dezvoltare şi asistenţă umanitară.

MAE: „Republica Moldova va rămâne beneficiarul politicii României de cooperare internaţională”

În cadrul reuniunii, a fost avizată varianta actualizată a Planului anual de cooperare internaţională pentru dezvoltare şi asistenţă umanitară aferent anului 2023, în vederea eficientizării instrumentarului de acţiune al Ministerului Afacerilor Externe în materie de asistenţă oficială pentru dezvoltare.

"Din această perspectivă, Republica Moldova va rămâne beneficiarul prioritar al politicii României de cooperare internaţională pentru dezvoltare pe palier bilateral, în timp ce proiectele cuprinse în Fondul de Democratizare şi Dezvoltare Sustenabilă pentru Republica Moldova vor constitui o prioritate pe termen scurt", subliniază MAE.

În egală măsură, actualizarea Planului anual de cooperare internaţională pentru dezvoltare şi asistenţă umanitară aferent anului 2023 a inclus şi Fondul pentru Viitorul Africii prin Pace, Educaţie şi Dezvoltare, bugetul destinat proiectelor statelor partenere din Africa fiind majorat.

Cu prilejul şedinţei extraordinare a Comitetului consultativ, secretarul de stat Daniela Gîtman a încurajat instituţiile membre să continue să fie implicate în efortul comun al României pentru sprijinirea statelor partenere, mai ales în contextul în care, la nivelul MAE, este în curs de elaborare Programul multianual strategic privind cooperarea internaţională pentru dezvoltare şi asistenţa umanitară în perioada 2024 - 2027. În acest sens, ea a evidenţiat că viitorul cadru strategic pentru următorii patru ani va contribui la eficientizarea politicii României de cooperare internaţională pentru dezvoltare şi asistenţă umanitară, atât prin includerea unor priorităţi tematice adaptate la evoluţiile internaţionale, cât şi prin stabilirea unui număr de state prioritare care vor beneficia de expertiza română pentru dezvoltarea propriilor capacităţi.

Citește și: VIDEO Toate detaliile despre Bigster, Dacia care costă 30.000 €: hibrid de 1.8 litri și 4x4 electric

Comitetul consultativ în domeniul cooperării internaţionale pentru dezvoltare şi asistenţă umanitară, înfiinţat pe baza unei hotărâri de Guvern din 2017, funcţionează în coordonarea MAE şi are scopul de a asigura unitatea planificării strategice şi stabilirea consensuală a priorităţilor geografice şi tematice în politica de cooperare pentru dezvoltare şi asistenţă umanitară a României.

Din comitet fac parte reprezentanţi ai Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Educaţiei, Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale, Ministerului Finanţelor, Ministerului Justiţiei, Departamentului pentru Românii de Pretutindeni şi Agenţiei de Cooperare Internaţională pentru Dezvoltare.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te