Moartea misterioasă a fondatorului Căștilor Albe din Siria, după ce Rusia l-a numit spion britanic

DE Adina Mutăr | 11.11.2019 - 21:44

Un fost ofițer al armatei britanice, fondator și instructor pentru „Căștile albe” - grup de intervenție rapidă și salvarea victimelor în urma bombardamentelor din Siria - a fost găsit mort în apropierea casei sale din Istanbul, câteva zile după ce Rusia l-a acuzat că este spion.

SHARE

James le Mesurier, în vârstă de 48 de ani, a fost directorul organizației de caritate Mayday Rescue care a instruit membrii Apărării Civile din Siria, numită „Căștile albe”, jucând un rol major în crearea acesteia în Turcia, în 2014.

Moartea sa vine la doar trei zile după ce a fost atacat public de Maria Zakharova, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Rusiei, care a susținut vineri că este un „fost agent al MI6 al Marii Britanii, care a fost reperat în toată lumea”.

O sursă din cadrul anchetei a declarat pentru Reuters că poliția turcă anchetează o posibilă sinucidere, prin precipitare de la balconul biroului său de acasă, din districtul Beyoglu, Istanbul.

Soția lui Le Mesurier a declarat poliției că ea și soțul ei au luat pastile de dormit în jurul orei 4 a.m. și s-au dus la culcare. Ulterior, a fost trezită de bătăi în ușă, când i s-a comunicat că soțul ei se afla pe stradă, mort.

Un vecin a declarat pentru Reuters că a fost găsit mort, luni dimineață, până în ora 5, de către oameni care mergeau la moschee.

Un diplomat britanic a declarat că circumstanțele din jurul morții sale sunt neclare și poate fi un omor mascat în sinucidere.

James le Mesurier și Căștile albe din Siria au fost de ani de zile obiectul unei campanii de dezinformare condusă de Moscova și aliații lor din Damasc, care i-au acuzat că fabrică poze, filme din timpul operațiunilor de salvare și au fabricat probe că regimul sirian ar fi folosit arme chimice.

Mayday Rescue este o organizație non-profit, cu birouri în Amsterdam și Istanbul, ale căror proiecte au fost finanțate de Națiunile Unite și diferite guverne.

Rusia, care susține regimul lui Bashar al-Assad în războiul din Siria, și care bombardează școli, spitale și piețe, nu a încetat în a acuza Căștile albe că fabrică filme de la locul bombardamentelor.

Mai mult, în timpul unui comunicat de presă, vineri, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Maria Zakharova, l-a atacat, din nou, pe Le Mesurier, susținând că acesta a lucrat ca spion britanic în întreaga lume, inclusiv în Balcani și Orientul Mijlociu, precum și cu membrii Al-Qaida.

Poliția turcă a deschis o anchetă în cazul morții suspecte.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Aici puteti modifica setarile de Cookie -