Misterioasa rachetă nucleară testată de ruși asupra Kievului pune în mare risc coastele Mării Negre. Racheta, fără focos nuclear, a fost folosită în încercarea de a doborî o țintă în capitala Ucrainei, Kiev.
Racheta însă, a săpat un crater, distrugând doar niște cabluri subterane, ridicând, totuși, mari semne de întrebare asupra modului cum a ajuns acolo.
Misterioasa rachetă nucleară testată de ruși asupra Kievului pune în mare risc coastele Mării Negre
Fotografiile cu rămășițele rachetei ar demonstra că ar fi teribila rachetă nucleară Zircon, cu care Putin amenința SUA.
Dar Zircon este o rachetă de croazieră hipersonică cu capacitate nucleară, produsă pentru Marina Rusă, cu platforme de lansare pe fregate și submarine.
⚡️It is reported that the 🇷🇺Russians today for the first time used the promising ZM22 "Zirkon" hypersonic cruise missile launched from a universal vertical launch container [from Crimea] for an attack on 🇺🇦Ukraine. pic.twitter.com/cGHC9MlgDT
— 🇺🇦Ukrainian Front (@front_ukrainian) February 7, 2024
Ori, refăcând traiectoria atipică a rachetei în timpul atacului, a reieșit că a fost lansată de la sol, din Crimeea, dintr-un container de lansare vertical universal.
Chiar și experții militari ruși sunt intrigați. Platforma Telegram/Rybar scrie că, dacă informațiile despre utilizarea rachetei Zircon în atacul de la 7 februarie este adevărat, se pune problema de pe ce a fost lansată „racheta navală”.
„În acest moment, un singur tip de fregată și submarin nucleare le pot lansa, dar acestea se află în Flota de Nord și în mod obiectiv nu au putut participa la raid”, scriu experții ruși avansând ipoteza că sistemul de rachete de coastă a fost modificat pentru Zircon.
Ceea ce înseamnă o creștere deosebit de riscantă a capacităților Forțelor Armate Ruse de a lovi ținte la 1.000 de kilometri, fără să fie nevoie de prezența navelor sau submarinelor cu platformele speciale.
Dacă ar fi vorba și de un lansator mobil, mai greu de țintit și distrus, atunci coastele Ucrainei și ale Mării Negre în general nu ar mai fi în siguranță.
Ce este racheta Zircon
Una dintre fotografii arată resturi cu marcajul „3M22” corespunzător acestui tip de rachetă, Zircon, care, alături de Kh-47 Kinzhal, aparține așa-numitului „arsenal invincibil” lăudat de Putin.
Având în vedere locația în care au fost găsite resturile, și anume cartierul Niprovski din Kiev, și că niște cabluri electrice nu puteau fi ținta unei rachete de 210 milioane de dolari, versiunea plauzibilă ar fi că aceasta a fost doborâtă de apărarea antiaeriană a orașului.
Raportul oficial al Forțelor Aeriene Ucrainene menționează însă doar rachetele de croazieră Kh-555/101 și Kalibr ca fiind interceptate, alături de dronele Shahed.
Frontiera hipersonică nu a fost observată, caracteristicile radar fiind similare cu hibridul „Kinjal” și „Onyx”.
Defense Express a contactat surse pentru clarificări. Răspunsul a fost că fragmentarea rachetei este prea mare, ceea ce face identificarea foarte dificilă. Lipsa datelor de referință despre această rachetă, pe care Rusia o ține ascunsă publicului, complică și mai mult problema.
Potrivit Defense Express, fragmentele descoperite astăzi se potrivesc cu bucățile unei alte rachete neidentificate care a fost folosită într-un atac rusesc în urmă cu aproximativ o lună.
Citește și: Serviciile de informații daneze: Atenție! Rusia va folosi forța militară pentru a provoca NATO
Când au fost găsite acele resturi, s-a făcut exact aceeași presupunere, că ar fi vorba de misterioasa rachetă Zircon 3M22, care, oficial, nu a fost desfășurată în luptă, obiectivele sale fiind mult mai mari, scopul ei fiind nuclear.
Dacă Rusia a testat această rachetă pe „viu”, atunci există o amenințare reală la adresa NATO, pe lângă cele verbale.
Armata rusă declară că Zircon este „armă hipersonică”, o afirmație care nu este susținută de datele culese în timpul testării cu foc viu.
Citește și: Germania cere UE și SUA să "facă mai mult" pentru a ajuta Ucraina. Mesajul lui Scholz pentru Putin
Experții americani cred că, cel mai probabil, este o rachetă alimentată cu combustibil solid, capabilă să atingă viteza 9 Mach.
Distanța de zbor s-ar încadra între 600 și 1.000 de kilometri.
Singurele transportoare cunoscute sunt fregata Amiral Gorșkov (Proiectul 22350) și submarinul nuclear K-560 Severodvinsk (Proiectul 885 Yasen), ambele staționate prea departe de Ucraina pentru ca o rachetă să poată ajunge acolo.
Dacă se confirmă că este adevărat, singurele opțiuni rămase sunt sistemul de rachete Bastion-P adaptat sau Object-100 din Crimeea, ceea ce ar fi foarte grav.