Misterioasa Lună Roz din noaptea asta ar putea declanșa anxietate și chiar comportament violent

DE Elena Andrei | Actualizat: 05.04.2023 - 18:55
Luna Roz, Franța 2021-Foto: Profimedia Images

Misterioasa Lună Roz din noaptea asta ar putea declanșa anxietate și chiar comportament violent, potrivit unor studii recente.

SHARE

Misterioasa Lună Roz din noaptea asta ar putea declanșa anxietate și chiar comportament violent.  Aceasta va străluci puternic mâine dimineață la ora 05:34 BST, când va ajunge în faza sa plină.

În ciuda numelui său, Luna își va păstra culoarea gri cu tentă maro în timpul spectacolului, „roz” referindu-se de fapt la culoarea florilor din luna aprilie.

Luna plină este încă învăluită în mister, diverse studii sugerând că poate declanșa probleme de somn, anxietate și chiar violență, potrivit Daily Mail.

Convingerea că Luna influențează sănătatea umană a apărut mai întâi în folclorul timpuriu, relatează Royal Museums Greenwich, cu relatări despre riscuri asupra  somnului și convulsii crescute.

Misterioasa Lună Roz din noaptea asta ar putea declanșa anxietate

Unele studii recente susțin că au găsit o legătură între Lună și somn.

În 2021, un număr de oameni de știință de la Yale și de la Universitatea din Washington au descoperit că, în general, oamenii dorm mai puțin în nopțile dinaintea Lunii pline.

Acest lucru a fost legat de diferențele de intensitate a luminii care împiedică inițierea somnului la primele ore ale nopții.

Citește și: VIDEO Tatarski, posibil asasinat de unitatea 29155 a GRU, aviz lui Prigojin. Daria, sacrificată

„În acest context, este în primul rând lumina Lunii în primele ore ale nopții cea care determină schimbări în debutul somnului. În contrast, lumina lunii noaptea târziu, când majoritatea indivizilor sunt de obicei adormiți, ar trebui să aibă o influență redusă asupra apariției sau duratei somnului”, se arată în studiu.

Citește și: Studiu: Oamenii ar putea trăi până la 140 de ani înainte de încheierea secolului în mod natural

Luna plină poate aduce de 250 de ori mai multă luminescență decât o noapte fără Lună și de 25 de ori mai mult decât atunci când este vizibilă o jumătate de Lună.

În contradicție cu o serie de alte studii, inclusiv unul din 2015 care nu a găsit nicio legătură între somn și ciclurile lunare la peste 2.000 de oameni, cercetătorii de la Universitatea din Copenhaga cred că influența luminii Lunii este limitată în mediile mai urbane.

„În societățile urbane moderne, în care cei mai mulți dintre noi suntem înconjurați de o abundență de lumină artificială și petrecem serile și nopțile mai ales în interior, acest efect este probabil minor”, au spus experții.

Timp de generații, mulți oameni au crezut că Lunile pline sunt legate de anxietate și chiar de comportamentul violent, inclusiv Aristotel, care credea că apa din creier îi face pe oameni sensibili la fazele lunare. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te