S-a crezut de mult timp că nucleul interior, care este compus în cea mai mare parte din fier pur și solid, se rotește, spre deosebire de nucleul exterior lichid și de celelalte straturi ale Pământului.
Studiul ar putea contribui la clarificarea naturii misterioase a nucleului interior și a modului în care acesta interacționează cu celelalte straturi ale Pământului.
Acest lucru poate suna apocaliptic, dar nu vă faceți griji. Oamenii de știință nu cred că acest lucru va schimba semnificativ viața de la suprafață, cu excepția faptului că îi va deruta.
„Probabil că este benignă, dar nu vrem să avem lucruri pe care nu le înțelegem în adâncul Pământului", a declarat John Vidale, geofizician la University of Southern California, pentru The Washington Post.
Citește și: Oficial NATO: Alianța, pregătită pentru confruntare directă cu Rusia. România, „o linie roșie”
Publicată luni în revista Nature Geoscience, cercetarea, supusă evaluării colegiale, sugerează că nucleul interior solid al Pământului ar putea suferi modificări ale rotației sale la fiecare câteva decenii.
Indiciile cutremurelor și exploziilor nucleare indică o schimbare în jurul anului 2009
Oamenii de știință nu se pot uita direct la nucleul interior, dar pot obține indicii despre activitățile sale de la cutremurele puternice și de la testele cu arme nucleare din timpul Războiului Rece, care au trimis unde seismice care au reverberat prin centrul Pământului.
Citește și: Partidul premierului austriac Karl Nehammer câștigă alegerile regionale, dar pierde majoritatea
Aceste unde seismice profunde au arătat că nucleul este compus în cea mai mare parte din fier și nichel pur și solid și că se poate roti puțin mai repede decât restul Pământului.
Dacă nucleul interior ar fi fost inert, rotindu-se în linie cu straturile exterioare ale planetei, undele similare ar trebui să parcurgă trasee similare prin el. Dar, în timp, mișcarea acestor unde se schimbă, ceea ce indică faptul că nucleul însuși se schimbă. Rotația este una dintre principalele explicații pentru aceste neconcordanțe seismice.
Noul studiu aruncă o cheie în rotația nucleului
Acesta analizează îndeaproape undele seismice din anii 1960 până în prezent. Cercetătorii au descoperit o ciudățenie începând din 2009: În ultimul deceniu, traiectoriile undelor seismice similare nu s-au schimbat.
Acest lucru sugerează că nucleul interior s-ar fi putut opri din rotație în acea perioadă.
Datele provenite de la două perechi de explozii nucleare indică o pauză similară în jurul anului 1971, nucleul rotindu-se apoi spre est, ceea ce îi face pe cercetători să creadă că nucleul interior ar putea face o pauză și inversa rotația cam la fiecare 70 de ani.
Teoria este că câmpul magnetic al Pământului trage nucleul interior și îl face să se rotească, în timp ce câmpul gravitațional al mantalei creează o forță contrară, trăgând asupra nucleului interior. La fiecare câteva decenii, o forță poate învinge pe cealaltă, schimbând rotația marii bile de fier.
Nucleul pământului este un mister major și s-ar putea să nu-l rezolvăm niciodată
Explicarea acestor ciudățenii din înregistrările seismice este dificilă și implică speculații, deoarece există atât de puține informații despre nucleul interior.
O altă explicație este aceea că suprafața nucleului interior se schimbă în timp, mai degrabă decât că întreaga bilă de fier se rotește. Lianxing Wen, seismolog la Universitatea Stony Brook, a discutat această teorie într-o lucrare din 2006 și o susține și astăzi. El a declarat pentru The Washington Post că aceasta ar explica pauzele din 1971 și 2009.
„Acest studiu interpretează greșit semnalele seismice care sunt cauzate de schimbările episodice ale suprafeței interioare a nucleului Pământului", a declarat Wen pentru Post.
Noul studiu ar putea contribui la clarificarea naturii misterioase a nucleului interior și a modului în care acesta interacționează cu celelalte straturi ale Pământului. Totuși, ar putea trece mult timp până când oamenii de știință vor pune cap la cap întreaga imagine - dacă o vor face vreodată.
„Este cu siguranță posibil să nu ne dăm seama niciodată", a declarat Vidale pentru The New York Times.
Cu toate acestea, el a spus: „Sunt un optimist. Piesele se vor pune la locul lor într-o zi".
Până atunci, Vidale și colegii săi vor continua să asculte undele seismice care călătoresc de la o parte la alta a planetei, direct prin miezul de fier la care cercetătorii înșiși nu pot ajunge niciodată, potrivit CanadaToday.