În timp ce războiul de agresiune al Rusiei continuă, iar Statele Unite își dublează eforturile pentru reconstrucția Ucrainei, niciun aliat nu este mai important pentru asigurarea intereselor americane în regiune decât România. Membru NATO și UE în prima linie, România ancorează flancul sud-estic al Europei și se poate mândri cu un palmares dovedit de solidaritate militară cu America, din Irak până în Afganistan.
ANALIZĂ România este crucială pentru misiunile SUA la Marea Neagră. 2,5 miliarde € la Kogalniceanu
Baza aeriană Mihail Kogălniceanu (MK) din apropierea Mării Negre a devenit un centru indispensabil pentru operațiunile SUA și NATO, contribuind la protejarea libertății de navigație, apărarea infrastructurii critice și descurajarea escaladării Rusiei. Cu miliarde de dolari investiții noi, Washingtonul trebuie să își consolideze parteneriatul strategic cu Bucureștiul - nu doar pentru a stabiliza Marea Neagră, ci și pentru a se asigura că interesele sale în creștere în regiune sunt protejate.
Coloana vertebrală a reconstrucției
Încă din anii 1990, investițiile energetice americane în regiunea transcaspică au contribuit la integrarea și transformarea economiilor energetice din Asia Centrală și Caucaz, legându-le prin Marea Neagră de Europa și Marea Mediterană. Acordul istoric recent semnat între Statele Unite și Ucraina reprezintă cel mai recent capitol al acestei investiții de decenii în dezvoltarea resurselor naturale ale Mării Negre.
Citește și: MApN reacționează oficial la zvonurile privind retragerea trupelor SUA din România și Polonia
Acest viitor trece prin România, care devine rapid coloana vertebrală a reconstrucției și rezilienței conduse de americani la Marea Neagră.
Producător de gaze
Să începem cu energia. România se află în fruntea acestor noi proiecte energetice americane în regiune. Întreprinderile mixte dintre SUA și România dezvoltă rezervele de gaze naturale Neptun Deep din Marea Neagră, un proiect care va face din România cel mai mare producător de gaze naturale din Europa până în 2027. Companii americane precum Halliburton, Oceaneering și Transocean sunt profund implicate, Transocean operând una dintre cele mai mari platforme de foraj din lume. Aceste firme sunt bine poziționate pentru a sprijini eforturile Fondului de Reconstrucție al Ucrainei de a dezvolta rezervele de gaze offshore ale Ucrainei în apele adiacente.
De asemenea, România este un partener cheie în încorporarea tehnologiilor americane de reactoare modulare mici (SMR) în infrastructura sa energetică națională. Implementarea cu succes a SMR în România ar deschide calea pentru o adoptare regională mai largă, sporind semnificativ reziliența energetică și autonomia strategică europeană.
Important centru logistic
Pe partea militară, România a servit drept centru logistic esențial pentru armata americană timp de peste două decenii. Geografia sa strategică - în calitate de membru european cel mai estic al NATO - a permis sprijinirea operațiunilor americane în Irak și Afganistan. Mulți dintre membrii statului major general român de astăzi au servit alături de forțele americane în acele teatre de operațiuni, unde douăzeci și nouă de soldați români și-au dat viața. Această istorie a creat legături militare profunde, în special între forțele de operațiuni speciale, rezultând un grad ridicat de familiaritate și interoperabilitate, arată publicația.
Citește și: Europa se apără contra lui Putin cu scut de drone la Marea Neagră și arme nucleare
România găzduiește, de asemenea, Sistemul de Apărare Antirachetă Balistică Aegis Ashore al SUA, care protejează țara de potențialele amenințări cu rachete iraniene. România depășește pragul de 2% al cheltuielilor de apărare al NATO și este puternic investită în sistemele militare americane, inclusiv F-35, F-16, bateriile de rachete Patriot, lansatoarele HIMARS, vehiculele blindate Piranha, tancurile Abrams, dronele și multe altele. 1.840 de membri ai personalului american sunt staționați la baza aeriană MK, pentru care România a angajat 2,5 miliarde de euro pentru modernizare.
Strategia Statelor Unite pentru Marea Neagră, articulată în Legea de Autorizare a Apărării Naționale din 2024, își propune să descurajeze agresiunea rusească, să apere libertatea de navigație și infrastructura critică și să consolideze rezistența statelor regionale. Oficialii administrației Trump au reiterat multe dintre aceste obiective. În centrul acestei strategii se află parteneriatul economic și de securitate dintre SUA și România, a subliniat nationalinterest.org.