Ministrul agriculturii din Ucraina, pentru Newsweek: Trebuie să trecem mai mult grâu prin România

DE Remus Cernea | Actualizat: 21.06.2022 - 09:24
Ministrul agriculturii din Ucraina: Dacă o tonă de grâu ajunge la 600$ riscăm revolte și valuri migr

Josep Borrell, Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru politică externă și Politica de Securitate, a declarat azi că blocarea exporturilor de grâne din Ucraina de către Rusia reprezintă o crimă de război.

SHARE

Ministrul agriculturii din Ucrainei, exclusiv pentru Newsweek România

 

Ministrul a declarat în exclusivitate pentru Newsweek că măsura cea mai bună pe care o poate lua România este de a crește capacitatea de tranzit a mărfurilor la punctele vamale și extinderea rapidă a facilităților portuare, mai ales în portul Constanța.

Ministrul Agriculturii, Mykola Solskyi: „Spre exemplu e necesară creșterea numărului de barje care să treacă prin canalul Sulina. Mai ales că vine sezonul în care și România își exportă propriile grâne. Și să fie discutate între autoritățile române și ucrainene, cu implicarea cu firmelor de comerț, care să fie logistica și soluțiile necesare. Mai ales care să fie procentajul de grâne din România, respectiv Ucraina transportate cu prioritate, spre exemplu. Toate acestea ne-ar ajuta să avem evaluarea întregului cost al exporturilor. Iar asta ne va ajuta pe toți să lucrăm și să rezolvăm problemele mai ușor.”

În privința transportului pe uscat, ministrul nu poate oferi cifrele din rațiuni de securitate. Rușii ar putea intensifica bombardamentele asupra capacităților ucrainene de export. Transportul spre Polonia și spre porturile din țările baltice, se lovește de problema infrastructurii și a ecartamentul șinelor de tren, dar se caută soluții. Totul va cere, însă, timp, actualmente infrastructura europeană nu e pregătită pentru a prelua un volum atât de amplu precum cel pe care îl exporta Ucraina pe mare.

Ministrul a mai spus că grânele din Rusia nu sunt supuse unui embargou, dar au fost identificate nave care transportă grânele furate din Ucraina pe care le duc în țări precum Liban și Siria. De asemenea, că acum nu ne confruntăm doar cu problema grânelor, ci și a fertilizatorilor din Ucraina. Țări precum Brazilia și Canada care depind de Ucraina sunt tot mai îngrijorate. 

Citește și: VIDEO EXCLUSIV Armata lui Putin, la fier vechi. Cimitirul tancurilor rusești din centrul Kievului

Potrivit unor surse de la Kiev, impactul faptului că exporturile de grâne din Ucraina sunt blocate de invazia rusească, poate afecta grav numeroase țări din Africa, Orientul Mijlociu și Asia centrală. Prețul pe tona metrică de grâu a crescut de la 374 USD în ianuarie, la 495 USD în iunie. Se estimează că dacă va ajunge la cca 600 USD, asta va lovi puternic foarte multe țări, iar în Egipt și altele ar putea izbucni revolte iar valurile migraționiste asupra Europei s-ar putea intensifica din nou. D

Citește și: EXCLUSIV Recrutor pentru Legiunea Internațională: Vă încurajez să veniți și să luptați în Ucraina

Remus Cernea este corespondentul Newsweek România în Ucraina. 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te