Merkel insistă că acordul UE-China pe investiții e important, deși UE tocmai a sancționat China

DE Alexandru Pop | 05.05.2021 - 18:43
Merkel insistă că acordul UE-China pe investiții e important, deși UE tocmai a sancționat China/FOTO: dw.com

Cancelarul federal al Germaniei, Angela Merkel, şi-a exprimat miercuri susţinerea pentru acordul asupra investiţiilor încheiat la sfârşitul lui 2020 între Uniunea Europeană şi China, în pofida puternicelor tensiuni actuale ce complică ratificarea acestui acord UE-China.

SHARE

"În pofida tuturor dificultăţilor care fără îndoială vor apărea în ceea ce priveşte ratificarea" acestui acord, este vorba "de o iniţiativă foarte importantă ce deschide o mai mare reciprocitate în accesul la pieţele noastre", a estimat cancelarul federal în timpul unui colocviu organizat de blocul conservator CDU/CSU.

Citește și: FOTO Columbeanu a sărăcit. Stă în chirie, are mașină de 30 de ani, bea cafea la plic și bere la doză

Comisia Europeană, care gestionează politica comercială a celor 27 de ţări membre ale UE, a încheiat la sfârşitul lui 2020 un acord-surpriză cu Beijingul asupra investiţiilor, după ani de blocaj.

Acordul UE-China, important pentru Germania

Germania, ale cărei sectoare industriale doresc să pătrundă pe piaţa chineză, este unul dintre cei mai fervenţi promotori ai acestui text.

Însă între timp UE a impus sancţiuni împotriva Chinei, acuzată de încălcarea drepturilor omului în regiunea Xinjiang. Beijingul a replicat impunând sancţiuni împotriva mai multor parlamentari europeni, universitari şi a unui centru de reflecţie german, MERICS.

Citește și: Interlopul Mircea Nebunu ar putea face 9 ani de închisoare după ce a condus fără permis

Marţi, vicepreşedintele Comisiei Europene a declarat că eforturile ce vizează ratificarea acestui acord de către Parlamentul European şi cele 27 de state membre ale UE se află în prezent de facto într-un punct mort.

"Pentru moment, noi am suspendat unele eforturi de sensibilizare politică din partea Comisiei, pentru că este clar că în situaţia actuală, cu sancţiunile UE împotriva Chinei şi contra-sancţiunile chineze, inclusiv împotriva unor membri ai Parlamentului European, conjunctura nu este una propice ratificării acordului", a declarat Valdis Dombrovskis, citat de Agerpres.

 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.