Mercenarii ruși Wagner, desfășurați în Mali. Armata îi numește „consilieri militari”

DE Elena Andrei | 07.01.2022 - 22:14
Mercenarii Wagner au fost desfășurați în Mali/foto: middleeastmonitor
Mercenarii Wagner au fost desfășurați în Mali/foto: middleeastmonitor

„Consilierii militari ruși” au sosit în Mali în ultimele săptămâni, au declarat vineri oficiali ai armatei din Mali, pe fondul tensiunilor cu puterile occidentale legate de presupusa implicare a mercenarilor ruși Wagner.

SHARE

Un ofițer al armatei din Mali, care a vorbit pentru France24 sub condiția anonimatului, a declarat că 400 de militari ruși ar putea opera deja în Sahel, care se luptă să înăbușe o insurgență islamistă de un deceniu.

Un alt ofițer, care a refuzat de asemenea să fie numit, a spus că rușii sunt prezenți în „mai multe zone din Mali”.

Prezența acestora va alimenta suspiciunile că Guvernul dominat de armata din Mali a angajat mercenari din controversatul grup Wagner al Rusiei.

La sfârșitul lunii decembrie, 15 țări occidentale au condamnat presupusa desfășurare a luptătorilor Wagner în Mali și au acuzat Moscova că le oferă sprijin material.

Dar Guvernul din Mali a negat că vreun mercenar rus ar fi fost dislocat în țară, adăugând că „instructori și consilieri ruși” sunt la fața locului pentru a consolida capacitatea operațională a forțelor de securitate.

Mali este epicentrul unei insurgențe jihadiste care a început în nordul țării în 2012 și s-a extins trei ani mai târziu în Niger și Burkina Faso.

Franța a intervenit în 2013 și acum are 5.000 de militari în regiune, dar intenționează să reducă acest număr la 2.500-3.000 până în 2023.

Citește și

Puciștii din Mali oferă 10 milioane de dolari pe lună mercenarilor ruși Wagner

SUA, alarmate de desfășurarea mercenarilor ruși Wagner în Mali

 

Armata franceză a predat recent trei baze militare din nordul Mali forțelor de stat, ca parte a retragerii, inclusiv cel mai recent, în Timbuktu.

„Consilierii ruși” au sosit la Timbuktu de când francezii au plecat la 14 decembrie, potrivit unuia dintre ofițerii armatei din Mali.

Parisul a declarat anterior că orice desfășurare a milițiilor Wagner ar fi incompatibilă cu prezența trupelor franceze.


A existat o preocupare internațională tot mai mare cu privire la situația din Mali de când colonelul Assimi Goita a dat o lovitură de stat militară în august 2020, detronându-l pe președintele ales Ibrahim Boubacar Keita.

Sub presiunea Franței și a vecinilor cu Mali, Goita a promis că se va reveni la guvernare civilă în februarie, după organizarea alegerilor prezidențiale și legislative.

Dar a organizat o a doua lovitură de stat de facto în mai 2021, controlând un guvern civil interimar  și perturbând calendarul electoral.

Franța a anunțat o reducere a trupelor în urma celui de-al doilea puci. Armata a angajat mercenari Wagner pentru sprijin, crescând și mai mult tensiunile.

Un oficial al securității occidentale, un diplomat african din capitala Mali, Bamako, și un parlamentar din Mali - toți au refuzat să fie numiți în declarațiile pentru AFP - au recunoscut că „mercenarii ruși” se află în prezent în Mali, dislocați în centrul și nordul țării.

Se așteaptă reacția Franței.

 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te