Mercenarii ruși, acord cu junta militară din Mali. Misiunea antitero franceză, compromisă

DE Adina Mutăr | Actualizat: 14.09.2021 - 21:10
Mercenarii ruși încheie un acord cu Mali/foto: jamestown foundation

Mercenarii ruși au semnat un acord cu autoritățile din Mali, care le permite să acționeze în această țară, au declarat pentru Reuters surse diplomatice și de securitate.

SHARE

Un astfel de acord extinde influența Rusiei asupra afacerilor de securitate din Africa de Vest și  declanșează o opoziție acerbă din partea Franței, care a petrecut opt ani luptând împotriva terorismului în această regiune.

Parisul a început o acțiune diplomatică pentru a împiedica junta militară din Mali să încheie acordul - ceea ce ar permite contractanților militari privați ruși, Grupul Wagner, să opereze acolo - au declarat surse pentru Reuters.

O sursă europeană care urmărește Africa de Vest și o sursă de securitate din regiune au declarat pentru Reuters că ar putea fi implicați cel puțin 1.000 de mercenari. 

Patru surse au declarat că Grupului Wagner i se vor plăti 9 milioane de euro pe lună pentru serviciile sale, ce implică instruirea armatei din Mali și servicii de protecție pentru înalții oficiali.

„Este exact aceeași experiență în Republica Centrafricană la granița cu Ciadul cu mercenarii Wagner", a spus Cyril Payen, reporter senior al France24.

Citește și

VIDEO BBC Mercenarii ruși de la Wagner au ucis prizonieri în Libia

Armata invizibilă a Kremlinului

 

Reuters nu a putut confirma independent câți mercenari ar putea fi implicați și care ar fi obiectivul exact al acordului care-i mplică pe mercenarii ruși și junta militară din Mali.

Amenințare potențială pentru contraterorism

Ofensiva diplomatică a Franței, spun sursele diplomatice, potrivit France24, include solicitarea ajutorului partenerilor, inclusiv a Statelor Unite, pentru a convinge junta din Mali să nu continue acest acord.

Franța este îngrijorată de venirea mercenarilor ruși care ar submina operațiunea sa de combatere a terorismului de peste zece ani împotriva Al Qaida și a insurgenților legați de grupul Statului Islamic din regiunea Sahel din Africa de Vest, într-un moment în care încearcă să-și redefinească misiunea în Sahel, cooptând alți parteneri europeni, au spus sursele diplomatice.

Un purtător de cuvânt al liderului juntei din Mali, care a preluat puterea printr-o lovitură de stat militară în august 2020, a declarat că nu are informații despre un astfel de acord.

„Acestea sunt zvonuri. Oficialii nu comentează zvonurile", a declarat purtătorul de cuvânt, Baba Cisse.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării din Mali a declarat pentru Reuters: „Opinia publică din Mali este în favoarea unei cooperări mai mari cu Rusia, având în vedere situația actuală de securitate. Dar nu a fost luată nicio decizie cu privire la natura acestei cooperări".

Kremlinul nu a răspuns la solicitările Reuters pentru comentarii.

Prezența mercenarilor ar pune în pericol finanțarea țării de către partenerii internaționali și a misiunilor aliate care au ajutat la reconstruirea armatei din Mali. 

Rivalitatea franco-rusă din Africa

Prezența ercenarilor ruși în Mali ar consolida presiunea Moscovei pentru câștigarea influenței la nivel mondial și face parte dintr-o campanie mai amplă de schimbare a dinamicii de putere în Africa.

Junta militară din Mali a declarat că va supraveghea o tranziție la democrație care va duce la alegeri în februarie 2022.

Pe măsură ce relațiile cu Franța s-au înrăutățit, junta militară a intensificat contactele cu Rusia, iar ministrul Apărării, Sadio Camara, a fost în vizită la Moscova la 4 septembrie, vizând „cooperarea și asistența militară”, potrivit Reuters.

Ministerul rus al Apărării a declarat că ministrul adjunct Alexander Fomin s-a întâlnit cu Camara în timpul unui forum militar internațional și „a discutat în detaliu despre proiectele de cooperare în domeniul apărării, precum și despre problemele regionale de securitate legate de Africa de Vest”. 

Principalul diplomat pe probleme africane al Ministerului francez de Externe, Christophe Bigot, a fost trimis la Moscova pentru discuții la 8 septembrie, dar a refuzat să comenteze pentru Reuters cu privire la vizită.

„În Republica Centrafricană vecină, există într-adevăr un război pentru putere și influență, Wagner ocupându-se de securitatea prezidențială împotriva intereselor francezilor, contaminând relațiile dintre cele două țări”, a spus Payen.

„Ideea este doar de a prelua puterea, dar pentru nu prea mult timp, deoarece Wagner are ca obiectiv exploatarea minieră ca plată pentru serviciile sale, iar Franța nu face asta".

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te