VIDEO BBC Mercenarii ruși de la Wagner au ucis prizonieri în Libia

DE Elena Andrei | 11.08.2021 - 20:31
Mercenarii ruși de la Wagner au ucis prizonieri în Libia/Foto: afp

O nouă anchetă a BBC a dezvăluit miercuri amploarea operaţiunilor grupului rusesc de mercenari Wagner în timpul războiului civil din Libia, care au inclus uciderea prizonierilor de război, crime de război şi aprovizionarea rebelilor cu echipamente de la armata rusă.

SHARE

BBC a intrat în posesia unei tablete care i-a aparţinut unui combatant rus al companiei militare private ruse (PMC) Wagner Group, precum şi a unei „liste de cumpărături" ce conţine echipament militar modern despre care experţi susţin că poate proveni numai din dotările armatei rusești.


Rusia neagă orice legături cu grupul Wagner, care a fost identificat pentru prima dată în 2014, când le-a acordat sprijin separatiştilor ruşi în conflictul din estul Ucrainei. De atunci, a fost implicat în regiuni precum Siria, Mozambic, Sudan şi Republica Centrafricană.

Luptătorii Wagner au apărut în Libia în aprilie 2019, când s-au alăturat forţelor generalului rebel Khalifa Haftar, după ce acesta a lansat un atac asupra capitalei Tripoli, unde se afla Guvernul de uniune susţinut de ONU.

Potrivit BBC, nu există nicio îndoială că mercenarii Wagner ucid prizonieri, ceea ce un fost combatant a recunoscut sub acoperirea anonimatului. „Nimeni nu vrea o gură în plus de hrănit", a spus el.

Aceste dezvăluiri susţin şi alte informaţii prezentate în documentarul BBC "Haftar's Russian Mercenaries: Inside the Wagner Group", realizat cu sprijinul secţiilor arabă şi rusă.

Alte dezvăluiri privesc posibile crime de război, inclusiv uciderea intenţionată a unor civili.

Tableta Samsung ajunsă în posesia BBC furnizează dovezi privind implicarea mercenarilor în minarea unor zone civile. Potrivit BBC, minarea unor zone fără marcarea dispozitivelor explozive reprezintă o crimă de război.

Tableta în cauză a fost lăsată în urmă de un combatant al Wagner necunoscut după ce mercenarii ruşi s-au retras din zonele de la sud de Tripoli în primăvara lui 2020. Aceasta conţine hărţi în limba rusă ale liniei frontului, ceea ce confirmă prezenţa semnificativă a grupului Wagner. De asemenea, pe tabletă se află filmări cu drona şi nume de cod ale luptătorilor Wagner.

Citește și

ONU denunță crimele comise de „instructorii” și mercenarii ruși Wagner în Republica Centrafricană

Mercenarii ruși Wagner au minat totul, până și ursuleți de pluș, când au părăsit Libia

 

BBC susţine că a primit de la o sursă din serviciile de informaţii libiene o listă de arme şi echipamente militare, un document de zece pagini datat 19 ianuarie 2020 şi despre care canalul susţine că probabil a fost găsit la o locaţie a Wagner.

Documentul furnizează indicii privind cine ar putea finanţa operaţiunea. Acesta prezintă dotările necesare pentru "atingerea obiectivelor militare", inclusiv patru tancuri, sute de arme Kalaşnikov şi un sistem radar ultraperformant, potrivit defenseromania.ro.

Un analist militar a declarat pentru BBC că unele dintre tehnologiile acestea ar fi fost disponibile doar în depozitele armatei ruse.

Ministerul de Externe rus a declarat pentru BBC că "face tot posibilul pentru promovarea încetării focului şi a unei soluţionări politice a crizei din Libia".

Ministerul a adăugat că detaliile privind operaţiunile Wagner în Libia sunt în mare parte bazate pe "date contrafăcute" şi sunt menite "să discrediteze politica Rusiei în Libia".

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.