Textul a fost adoptat cu mâna ridicată, în unanimitate, în plenul Adunării Naţionale a puterii populare.
Mass-media independente, ilegale în Cuba
Documentul dispune că mass-media sunt "proprietatea socialistă a întregului popor sau organizaţiilor politice, maselor sociale, şi nu pot face obiectul nici unui alt tip de proprietate".
Adresându-se Adunării Naţionale, preşedintele cubanez Miguel Diaz-Canel a justificat noua lege prin necesitatea de a preveni subversiunea şi a calificat media independente drept mercenari, a căror legitimitate nu va fi recunoscută de guvernul său.
Noua lege le interzice de altfel media "subminarea ordinii constituţionale şi destabilizarea statului socialist".
Citeşte şi: Putin și-a amplasat bombardierele strategice la o bază folosită în Criza rachetelor din Cuba
În Cuba, presa, radioul şi televiziunea sunt controlate de Partidul Comunist, singurul autorizat în această ţară.
Mai multe media independente online au apărut cu toate acestea, în Cuba, în ultimii ani şi supravieţuiesc cât de cât, într-un vid legal.
Jurnaliştii din aceste media critice la adresa guvernului suferă în mod constant presiuni. Mulţi dintre ei au fost nevoiţi să se exileze în străinătate.
Citeşte şi: Lavrov mulțumește guvernului din Cuba pentru „înţelegerea deplină” a războiului din Ucraina
Una dintre aceste media, 14ymedio, a fost fondată în 2014, de bloggeriţa Yoani Sanchez. Locuitorii Cubei pot avea acces la ea doar printr-o reţea virtuală privată (VPN).
"Perspectivele sunt destul de sumbre pentru presa independentă" care este pusă sub control de noua lege, a declarat pentru AFP Luz Escobar, o celebră jurnalistă de la 14ymedio, care a părăsit ţara în 2022, împreună cu mai mulţi colegi ai ei, conform Agerpres.
"A publica informaţii în aceste condiţii este lamentabil. Nu doar că veţi fi supuşi represiunii şi ameninţărilor, ci adesea ei vă vor împiedica de asemenea să ieşiţi din casă sau, când reuşiţi, ei vă vor aresta şi vă vor tăia Internetul", a denunţat ea.