Putin și-a amplasat bombardierele strategice la o bază folosită în Criza rachetelor din Cuba

DE Adina Mutăr | Actualizat: 17.05.2023 - 08:26
Tu-22M3-Foto: Profimedia Images

Putin și-a amplasat bombardierele strategice la baza aeriană Olenia, în Peninsula Kola, la 200 km de Finlanda și Norvegia.

SHARE

Potrivit noilor fotografii făcute la 7 mai, nu mai puțin de 18 bombardiere sunt desfășurate  la baza aeriană Olenia, inclusiv două Tu-160, 14 Tu-95 și două Tu-22M3, bombardiere strategice multirol cu rachete de croazieră ce pot avea  focoase nucleare.

Baza Olenia este situată la numai zece kilometri de depozitul nuclear Bolșoie Ramozero.

Putin și-a amplasat bombardierele strategice la o bază folosită în Criza rachetelor din Cuba

Dacă aceste aeronave participă la raidurile aeriene desfășurate în Ucraina (fără a intra în spațiul aerian ucrainean), prezența lor în Peninsula Kola pune o problemă forțelor finlandeze și norvegiene, lăsându-le puțin timp de reacție în cazul unei posibile lovituri.

La 25 aprilie, două avioane norvegiene F-35A au interceptat șapte avioane rusești, inclusiv două Tu-160, două tancuri Il-78 și trei avioane de vânătoare MiG-31, nu departe de regiunea Finmark.

Această întărire a bazei Olenia este legată, fără îndoială, de decizia Forțelor Aeriene SUA de a trimite în Estonia, cu un preaviz scurt, o parte din cele 12 avioane de superioritate aeriană F-22A Raptor pe care le-a desfășurat recent în  Polonia.

Construită în anii 1950 pe Peninsula Kola, la 200 km de Finlanda și Norvegia, Baza Aeriană Olenia a servit drept „avanpost” pentru bombardiere strategice sovietice Tu-95 „Bear” și Tu-16 „Badger”.

Cu o pistă de 3.350 de metri lungime, a fost protejată de mai multe platforme  de rachete sol-aer.

Baza a servit și ca ascunzătoare pentru aviația de recunoaștere a Marinei ruse și a fost folosit ca o escală de realimentare pentru avioanele Tu-114 care zburau pe ruta Moscova-Havana în Criza rachetelor nucleare și în Războiul Rece.

Loc de testare pentru racheta aerobalistică hipersonică Kh-47M2 Kinzhal

În cadrul strategiei ruse pentru Arctica şi odată cu evoluţiile contextului internaţional, baza Olenia a recăpătat interesul pe care l-a avut în timpul Războiului Rece.

Citește și: VIDEO „Invincibilele” rachete Kinzhal, Kalibr, Iskander distruse de artileria americană a Ucrainei

În primul rând, servind ca loc de testare pentru racheta aerobalistică hipersonică Kh-47M2 Kinzhal.

Apoi, prin găzduirea unor bombardiere strategice operaționale Tu-22M3.

Citește și: VIDEO Marea Britanie a livrat Ucrainei rachetele devastatoare Storm Shadow pentru atacuri în Crimeea

Dar odată cu războiul din Ucraina, și mai ales din toamna trecută, baza Olenia și-a recăpătat un nivel de activitate apropiat de cel pe care îl avea înainte de sfârșitul URSS. Acesta este într-adevăr ceea ce sugerează imaginile din satelit.

Șapte bombardiere strategice – inclusiv patru Tu-160 „Blackjack” și trei Tu-95 „Bear” – au fost reperate acolo prima dată între 21 august și 25 septembrie 2022. 

La vremea respectivă, compania israeliană ImageSat Internationale [ISI], care a făcut fotografiile, a considerat că este o prezență ieșită din comun. Acum, sunt 18. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te