Mărturii șocante în procesul „medicului torționar” sirian Alaa Moussa în Germania

DE Adina Mutăr | 08.02.2022 - 21:42
Mărturii șocante în procesul „medicului torționar” sirian Alaa Mousa în Germania/foto: twitter
Medicul torționar, cu fața acoperită la proces/foto: middleeasteye

La Frankfurt, Germania, se desfășoară procesul „medicului torționar” sirian Alaa Moussa, care a venit în Germania în 2015 ca „refugiat” și a practicat medicina înainte de arestarea sa pentru crime împotriva umanității și crime de război ca medic în sistemul regimului Assad.

SHARE

Alaa Moussa, creștin, care s-a declarat neafiliat politic, a fost arestat în iunie 2020, de către Procuratura germană, iar la 20 decembrie 2020, procurorul a prelungit mandatul de arestare și a emis rechizitoriu la 26 iunie 2021, trimițând dosarul Tribunalului Regional din Frankfurt, care l-a admis și a demarat începerea procedurii judiciare în ianuarie 2022.

Centrul Sirian pentru Studii și Cercetare Juridice (SCLSR), cu parteneriatul și sprijinul Centrului European pentru Drepturile Omului și Drepturile Constituționale (ECCH), a contribuit la pregătirea dosarului și la sprijinirea victimelor crimelor majore din Siria pentru accesul la justiție sub Jurisdicția Universală.

Alaa Moussa este acuzat de săvârșirea de crime împotriva umanității, uciderea și torturarea deținuților, 18 victime depunând mărturie, în spitalele militar și al Securității regimului Assad, în Homs și Damasc.

A ars organele genitale ale unui minor

Printre cazurile de tortură a protestatarilor deținuți aduși la spitalul militar Mezzeh (indicativ 601) se află și cel al unui băiat de 14-15 ani. Doctorul torționar a turnat alcool pe organele genitale ale băiatului, apoi a dat foc, spunând sarcastic: „Să vedem dacă ești bărbat”.

Băiatul, care urla de durere, a fost dus la camera de urgență a spitalului militar din Homs.

În alt caz, a bătut un bărbat până ce acesta a făcut o criză de epilepsie, apoi i-a dat o pastilă, deținutul decedând la scurt timp.

Într-o altă infracțiune, acuzatul a bătut în repetate rânduri un deținut cu un băț și i-a injectat anestezic, apoi i-a pus piciorul pe cap și i-a spus că-l va trimite să se întâlnească cu nimfele, iar deținutul a leșinat în urma acestei torturi.

Potrivit unui alt martor, „medicul torționar”, așa cum este descris de unele dintre victime, a scos un deținut pe coridor, l-a trântit la pământ și i-a călcat în picioare rănile supurate cu pantofii murdari și i-a spus: „Așa tratezi astfel de răni”, apoi a turnat antiseptic pe răni, un dezinfectant pe bază de alcool, apoi a dat foc.

Citește și

Frica și autoapărarea în apropierea frontierelor estice ale Ucrainei

Sondaj: Cine sunt votanții AUR: 30% nu au liceul, 32% nu lucrează nicăieri, 65% împotriva vaccinării

 

Acuzatul a lovit în repetate rânduri, cu picioarele, cu un furtun medical, cu bețe, deținuții din camerele „speciale” ale spitalelor militare și ale Securității. Unuia i-a scos trei dinți.

În camerele „speciale”, cu deținuții arestați la proteste și bătuți cu bestialitate, se aflau în jur de 20 de oameni, legați de paturi sau cu mâinile încătușate la spate, cu ochii acoperiți.

Acuzatul îi bătea pe aceștia, iar o dată, când unul s-a dezlegat și a încercat să se apere de lovituri, l-a pus la podea cu ajutorul unui asistent și i-a făcut o injecție letală în braț, deținutul murind în câteva minute.

Potrivit unei note a Parchetului Federal, medicii de la o altă clinică militară purtau întotdeauna cu ei gloanțe letale de potasiu pentru a-i extermina pe recalcitranți. De câte ori îi tortura, acuzatul le spunea că sunt cei mai mari trădători de țară. 

Spitalul Militar Mezzeh, loc de exterminare

Alaa Mousa a negat toate acuzațiile, dar a recunoscut că a fost de partea regimului pentru că „demonstrații au devenit violenți după ce au fost la început pașnici, au lovit armata cu pietre și în acel moment, poziția sa s-a mutat de partea regimului și împotriva manifestanților”.

Despre Spitalul Militar Mezzeh, unde era loc de exterminare, învinuitul a spus că în special agenții de informații băteau pacienții.

În discursul său, acuzatul a confirmat că pacienții arestați au fost torturați de personalul de îngrijire care lucrează în spital și de către personalul de curățenie din spital, dar nu a auzit și nici nu a văzut niciodată un medic făcând așa ceva. 

Acuzatul a confirmat că din camera specială a Spitalului Mezzeh, care era păzită de agenții de informații militare, se auzeau țipete și din camerele de urgență, unde bolnavii răniții erau torturați.

Cerere de „extragere” la Ambasada Siriei

Alaa Moussa a fost reținut fără posibilitatea de judecată în stare de libertate, deoarece procurorii germani au documentat contacte între acuzat și Ambasada Siriei la Berlin. Într-unul dintre e-mailurile sale, acuzatul i-a descris pe criticii regimului drept „subversivi împotriva națiunii și împotriva patriei… sunt gândaci”.

Ântr-un schimb de opinii între el și un oficial de la Ambasada Siriei, acesta a cerut ajutor întâi pentru a i se procura documente că n-ar fi lucrat în spitalele în care era acuzat că a torturat deținuți, apoi a cerut ajutor să fie extras din Germania.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te