Marea Britanie și Germania fac o nouă armă împotriva Rusiei. Are rază de acțiune de 2000 km.
Guvernul Marii Britanii a anunțat că dezvoltarea armei va avea loc ca parte a consolidării cooperării în domeniul apărării.
Proiectul se bazează pe acorduri încheiate în 2024, când cele două țări au semnat un pact de apărare pentru a consolida securitatea în Europa, având în vedere amenințarea Rusiei.
Marea Britanie și Germania fac o nouă armă împotriva Rusiei. Are rază de acțiune de 2000 km
Acordul include crearea de noi tipuri de armament și sprijin militar pentru Ucraina.
John Healey, secretarul britanic al Apărării, și Boris Pistorius, ministrul german al Apărării, vor anunța noul proiect de arme cu rază lungă de acțiune la o întâlnire la Berlin, potrivit Militarny.
Declarația nu specifică detalii privind calendarul sau costurile financiare pentru implementarea acestui proiect.
„Acest parteneriat ne ajută să facem din apărare un motor al creșterii, creând locuri de muncă, stimulând competențele și stimulând investițiile în Regatul Unit și Germania”, a declarat Healey.
De asemenea, se așteaptă ca miniștrii să discute despre achiziționarea comună de torpile pentru aeronave de patrulare maritimă și de recunoaștere și să anunțe un acord pentru achiziționarea de către Germania a unor poduri militare de fabricație britanică, se arată în declarație.
Marea Britanie și Germania își cresc capacitățile de atac
Regatul Unit și Germania vor colabora la dezvoltarea unor sisteme aeriene fără pilot (UAS) avansate.
„Regatul Unit și Germania vor lucra împreună, în strânsă coordonare cu aliații și partenerii, la dezvoltarea și utilizarea sistemelor aeriene fără pilot și a echipamentelor montate pe module pentru a asigura interoperabilitatea operațională între viitoarele sisteme aeriene de luptă”, a declarat Ministerul Apărării britanic.
Ambele țări se vor concentra pe creșterea capacităților de atac de precizie prin integrarea sistemelor de rachete în drone. Racheta britanică Brimstone este citată ca exemplu de integrare.
Pe termen mediu, parteneriatul se va concentra pe „explorarea și dezvoltarea comună a capabilităților Combat Cloud intersistem în cadrul flotelor de aeronave”.
Acest lucru ar trebui să permită schimbul de date și operarea fără probleme între sistemele cu echipaj uman și cele cu drone.
În plus, se preconizează dezvoltarea de noi capabilități ale Sistemului Aerian Maritim fără Echipaj Specializat (SAM).
Se așteaptă ca acordul să permită forțelor britanice și germane să desfășoare exerciții militare comune la granița de est a NATO cu Rusia.
De asemenea, va permite celor două țări să cumpere mai multe arme împreună și va duce la o cooperare mai strânsă în dezvoltarea și producția de arme de generație următoare.