Marea Britanie nu vrea amânarea Brexitului. UE: acordul nu se renegociază

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 30.01.2019 - 14:08
POLITICO Europe

Parlamentarii britanici au votat marţi împotriva amendamentului B, o propunere legislativă care ar fi putut amâna Brexitul, pentru a evita ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană fără un acord, relatează Reuters.

SHARE

  Propunerea, concepută de parlamentarul laburist Yvette Cooper, a fost respinsă cu 321 de voturi împotrivă şi 298 pentru. Respingerea amendamentului reprezintă o victorie pentru prim-ministrul britanic Theresa May, care se opunea proiectului legislativ. Amendamentul presupunea amânarea ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană dacă Guvernul nu reuşea să încheie un acord cu reprezentanţii Uniunii Europene. Camera Comunelor a respins, de asemenea, marţi seară, un proiect prezentat de opoziţia laburistă prin care ar fi putut propuse variante alternative pentru a se evita ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană fără niciun acord Brexit. Proiectul propus de Partidul Laburist (centru-stânga, de opoziţie) a fost respins cu un raport de voturi 327/296, s crie Mediafax.  

  Parlamentul britanic a votat marţi seară în favoarea unei propuneri legislative care prevede înlocuirea controalelor vamale de la graniţa dintre Irlanda şi Irlanda de Nord cu măsuri alternative, relatează BBC Amendamentul, adoptat cu 317 voturi pentru şi 301 împotrivă, a fost propus de parlamentarul conservator Graham Brady. Aprobarea amendamentului întăreşte poziţia prim-ministrului britanic Theresa May în cadrul discuţiilor de la Bruxelles, în contextul în care aceasta doreşte renegocierea acordului. Uniunea Europeană intenţionează să aplice controale vamale la frontiera dintre Irlanda şi provincia britanică Irlanda de Nord în cazul în care Marea Britanie va părăsi Blocul comunitar fără un acord privind viitoarea relaţie bilaterală. Theresa May intenţionează să ceară Uniunii Europene renegocierea Acordului pe tema Brexit, au afirmat marţi surse guvernamentale de la Londra, deşi Bruxellesul a exclus această posibilitate.

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a transmis marţi prin intermediul unui purtător de cuvânt că acordul pentru Brexit nu va fi renegociat, după ce Parlamentul britanic a votat pentru înlocuirea prevederilor privind graniţa irlandeză cu „măsuri alternative”, relatează Reuters. „Acordul de Retragere este şi va rămâne cea mai bună variantă pentru asigurarea unei retrageri ordonate a Marii Britanii din Uniunea Europeană”, a anunţat Donald Tusk. „Backstop-ul este parte din Acordul de Retragere, care nu este deschis pentru renegocieri”, a adăugat preşedintele Consiliului European. Parlamentul britanic a votat marţi un amendament care elimină posibilitatea retragerii Marii Britanii din UE fără un acord, decizie aprobată de Donald Tusk. „Salutăm şi susţinem ambiţia Parlamentului britanic de a evita scenariul ieşirii din Uniunea Europeană fără un acord. Facem apel Guvernului să îşi clarifice intenţiile cât de curând posibil”, a declarat Tusk.  

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te