Lovitură de maestru a lui Putin în Kazahstan. A fost „invitat” să pună mâna pe resursele țării

DE Adina Mutăr | Actualizat: 08.01.2022 - 20:44
Lovitură de maestru a lui Putin în Kazahstan/foto: tass
Lovitură de maestru a lui Putin în Kazahstan/foto: tass

O revoltă a populației, care nu e la prima „abatere”, un pic de hărțuire a unităților militare și de securitate, atacarea unor instituții de stat, un scenariu care „iese” de fiecare dată în avantajul Rusiei.

SHARE

Iar în Kazahstan, avantajul Rusiei este uriaș.

Kazahstanul, cu o populație de 19 milioane de locuitori, este de departe cea mai bogată țară din Asia Centrală, cu un PIB pe cap de locuitor de 27.000 USD și peste 35 miliarde USD în rezerve.

Este cel mai mare producător de petrol din Asia Centrală, membru important al OPEC, și cel mai mare producător mondial de uraniu.

Cu toate acestea, populația este săracă, cu un salariu mediu de 570 de dolari pe lună, dar majoritatea câștigă considerabil mai puțin decât atât.

Indicele de corupție pentru conducători este uriaș, averile fiind comasate de un mic grup de „elită”, care întotdeauna a avut o relație foarte bună cu Rusia. Din această cauză, profilul populației este simplu: „inflamabil”.

Iar masa inflamată poate fi adusă ușor spre obiectivele celor ce pun gaz pe foc.

Vladimir Putin avea o supărare mare cu prietenul lui, fostul președinte al Kazahstanului, Nursulan Nazarbaev.

De când a devenit președinte, în 1989, acesta a atras investiții enorme de la companiile energetice străine pentru a dezvolta rezervele de petrol ale națiunii, care, la aproximativ 30 de miliarde de barili, sunt printre cele mai mari dintre toate fostele republici sovietice. A avut deschidere iclusiv pentru SUA, dar mai ales pentru China, marele rival al Rusiei.

Citește și

Președintele Kazahstanului a dat ordin ca „teroriștii” să fie uciși

VIDEO Desant rusesc în Kazahstan: 75 de avioane militare cargo cară non-stop trupe și echipamente

 

În urmă cu mai puțin de trei ani, președintele Kazahstanului Nursultan Nazarbaev, acum în vârstă de 81 de ani, și-a dat demisia, dar l-a „ales” succesor pe Kassîm Iomart Tokaev, păstrând pentru el președinția Consiliului de Securitate al țării.

În urma „dorinței” protestatarlor, de a fi înlăturat Nazarbaev, Tokaev s-a grăbit să-l demită pe Samat Abish, nepotul lui Nazarbaev, din funcția de prim-adjunct al șefului Serviciului de Securitate Națională, un succesor al K.G.B. Și miercuri, și pe Nazarbaev din funcția de șef al Consiliului de Securitate.

Rusia a scăpat astfel de influența lui Nazarbaev, care a avut o poziție mai degrabă de partea Occidentului în privința ocupării Crimeii în 2014.

 

În apărarea etnicilor ruși din Kazahstan

Odată invitat de Tokaev să participe cu trupe la lupte împotriva „teroriștilor” - același scenariu, la punct și virgulă, aplicat în Siria - Rusia poate pune acum presiune asupra Kazahstanului folosind un pretext de apărare a etnicilor ruși, chiar dacă aici nu există nicio discriminare sau opresiune asupra acestora. Încă.

Țara este un mozaic de diferite grupuri etnice, inclusiv o componentă rusă foarte mare. În regiunea de nord Kostanai, rușii reprezintă jumătate din populație. În alte regiuni, în special în est, există mai puțini etnici kazahi decât etnici ruși. 

Teritoriile nordice au, de asemenea, legături istorice cu Rusia, deoarece orașe precum Ust Kamenogorsk, Pavlodar, Uralsk și altele au fost fondate de ruși ca avanposturi militare și făceau parte din Rusia țaristă.

Având în vedere această compoziție etnică, abordarea folosită în Ucraina, de a proteja populația rusă și prorusă poate fi aplicată și în Kazahstan.

Tensiunile etnice au reapărut de la independență. Nazarbaev s-a descurcat relativ bine în această privință. Dar intervenția militară a Rusiei ar putea strica acest echilibru fragil. De aici decizia Rusiei de a da impresia că este „o intervenție multilaterală” a „micului NATO”, cum este numită Organizația Tratatului de Securitate Colectivă (CSTO).

Deja se vehiculează în Rusia ideea „unirii” cu pământurile străvechi. Unii deputați ruși au început propaganda pe rețelele de socializare numind Asia Centrală „pământ rusesc” și propunând ideea unui referendum pentru cetățenii kazahi pentru a stabili dacă doresc să devină parte a Federației Ruse, cum ar dori, de exemplu, Belarus.

 

SUA, China îngrijorate de prezența rușilor în Kazahstan

 

„Statele Unite monitorizează îndeaproape rapoartele conform cărora „forțele de menținere a păcii” ale Organizației Tratatului de Securitate Colectivă condusă de Rusia au fost desfășurate în Kazahstan pentru a înăbuși o revoltă la nivel național”, a declarat, joi, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price.

Sigur că sunt îngrijorate. ExxonMobil și Chevron au investit zeci de miliarde de dolari în vestul Kazahstanului, regiunea în care au început tulburările luna aceasta. Un consorțiu condus de Chevron se află în mijlocul unui proiect de extindere a producției la câmpul petrolier terestru Tengiz, la un cost estimat de 37 de miliarde de dolari, una dintre cele mai mari investiții energetice din lume în prezent.

Nici China nu stă bine. Cota actuală de capital chinez în producția totală de petrol a Kazahstanului este de  24% și poate fi mărită substanțial printr-un proiect în desfășurare, în câmpurile Kașagan.

Un obiectiv cheie pentru investitorii chinezi din Kazahstan este acela de a asigura livrări de resurse energetice către China pe rute interioare alternative transporturilor maritime, ceea ce înseamnă că Beijingul are și un interes geopolitic în consolidarea cooperării energetice cu Kazahstan.

Iar Moscova, deși se declară partener apropiat cu China, nu poate permite ca Beijingul să intre prea mult pe „teritoriul rusesc”.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te