La peste şapte luni de la ieşirea istorică a Regatului Unit din Uniunea Europeană (UE),, tensiunile cresc între cele două părţi, care ar urma să se pună de acord, până la sfârşitul anului, asupra modalităţilor cooperării lor comerciale şi în domeniul securităţii, scrie news.ro.
În acest context delicat, Guvernul britanic a publicat un proiect de lege, dezvăluit la începutul săptămânii, care retuşează cu scopul de a-l ”clarifica” Acordul retragerii, care a stabilit cadrul divorţului din ianuarie.
Vizând mai ales aranjamente vamale în Irlanda de Nord, proiectul este menit să faciliteze schimburile comerciale înăuntrul Marii Britanii după perioada de tranziţie post-Brexit, care se încheie la sfârşitul lui decemrbie.
Însă, din cauză că modifică un document care are statutul de tratat internaţional, acest text ”încalcă dreptul internaţional într-un mod foarte specific şi limitat”, potrivit ministrului însărcinat cu Irlanda de Nord, Brandon Lewis.
Preşedinta Comisiei Europene (CE) Ursula von der Leyen consideră că acest text ”încalcă dreptul internaţional şi subminează încrederea” între cei doi parteneri, aflaţi în toiul negocierilor cu privire la viitoarea lor relaţie.
Germania, care deţine preşedinţia semestrială a UE, se declară, într-un mesaj postat pe Twitter, ”foarte îngrijorată” de anunţurile britanice şi citează formula latină "pacta sunt servanda" (convenţiile trebuie respectate), considerând că este în joc ”fundamentul relaţiilor viitoare prospere”.