Preşedintele chinez Xi Jinping a promis joi că va finaliza "reunificarea" cu Taiwanul autonom şi că va "zdrobi" orice încercări de independenţă, ceea ce a stârnit o reacţie puternică din partea Taipeiului, care a acuzat Partidul Comunist de dictatură, relatează Reuters.
"Rezolvarea chestiunii Taiwan şi realizarea reunificării complete a patriei-mamă sunt sarcinile istorice statornice ale Partidului Comunist Chinez şi aspiraţia comună a întregului popor chinez", a spus Xi Jinping într-un discurs pentru marcarea a 100 de ani de la apariţia Partidului Comunist.
"Toţi fiii şi toate fiicele Chinei, inclusiv compatrioţii din ambele părţi ale Strâmtorii Taiwan, trebuie să conlucreze şi să avanseze în solidaritate, zdrobind cu fermitate orice plan privind 'independenţa Taiwanului'", a declarat preşedintele chinez.
CITEȘTE ȘI: Fulgy, fiul Clejanilor, are un nou dosar penal. A ieșit de la reabilitare și a condus fără permis
Ca răspuns, Mainland Affairs Council (MAC) din Taiwan, agenţie administrativă responsabilă cu politicile privind China, a spus că, deşi Partidul Comunist a obţinut "o anume dezvoltare economică", rămâne o dictatură care calcă în picioare libertăţile omului şi ar trebui să treacă la democraţie.
"Erorile sale istorice în luarea de decizii şi acţiunile permanent dăunătoare au produs ameninţări grave la adresa securităţii regionale", a adăgat consiliul.
Poporul din Taiwan a respins principiul 'o singură Chină', care susţine că insula este parte a Chinei, iar Beijingul ar trebui să renunţe la intimidarea sa militară şi să discute cu Taipeiul de pe poziţii egale, a mai transmis consiliul.
CITEȘTE ȘI: VIDEO EXCLUSIV Cum arată cei 32 de kilometri de pe Autostrada București care se deschid în 2023
"Hotărârea guvernului nostru de a apăra ferm suveranitatea naţiunii şi democraţia şi libertatea din Taiwan şi de a menţine pacea şi stabilitatea în Strâmtoarea Taiwan rămân neschimbate", conform MAC.
Deşi China nu a renunţat niciodată la folosirea forţei pentru a menţine Taiwanul sub controlul său, Xi Jinping a făcut apel la un proces de "reunificare paşnică".
Cu toate acestea, el a spus că nimeni nu ar trebui să "subestimeze determinarea puternică a poporului chinez, dorinţa fermă şi capacitatea formidabilă de a apăra suvernitatea naţională şi integritatea teritorială", relatează Agerpres.