Liderii mai multor mişcări de stânga pledează pentru înlocuirea NATO cu o alianţă de ţări nealiniate

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 13.05.2022 - 20:10
Fostul ministru grec de finanţe şi în prezent secretar general al MeRA25, Ianis Varufakis. / Foto: spiegel.de

Liderii mai multor mişcări de stânga europene au pledat la Atena pentru desfiinţarea NATO şi promovarea unei alianţe de ţări nealiniate ca singură cale de construire a unei păci durabile.

SHARE

Într-o aşa-numită Declaraţie de la Atena, Internaţionala Progresistă, mişcarea de stânga europeană DiEM25 şi secţiunea sa greacă MeRA25 au apreciat că ''pacea durabilă poate fi obţinută doar prin înlocuirea tuturor blocurilor militare cu un cadru internaţional de securitate pentru dezescaladarea tensiunilor, extinderea libertăţilor, combaterea sărăciei, limitarea exploatării, promovarea justiţiei sociale şi de mediu şi încetarea dominaţiei unei ţări asupra alteia''.

Citește și: Lupte aprige în estul Ucrainei. Armata rusă vrea să preia controlul total în Lugansk

Declaraţia a fost prezentată la o conferinţă de presă de fostul ministru grec de finanţe şi în prezent secretar general al MeRA25, Ianis Varufakis, de fostul preşedinte al Partidului Laburist britanic Jeremy Corbyn şi de jurnalista şi scriitoarea turcă Ece Temelkuran, o opozantă a preşedintelui Recep Tayyip Erdogan şi care s-a autoexilat în Croaţia.

Documentul menţionează că semnatarii săi sunt alături de poporul ucrainean şi cer încetarea imediată a focului, retragerea trupelor ruse şi un acord de pace sub auspiciile ONU şi garantat de UE, SUA şi Rusia.

Jeremy Corbyn s-a arătat preocupat de faptul că în conflictul ruso-ucrainean limbajul Uniunii Europene este unul războinic în loc să fie pacifist şi a criticat ONU pentru neimplicare.

Citește și: Ambasada Rusiei la București spune că „NATO latră la frontierele Rusiei”. Kuzmin, convocat la MAE

Marile blocuri militare ''generează insecuritate şi sporesc tensiunea''

''Am avut o oportunitate în anul 1991, odată cu dezintegrarea URSS, să renunţăm la marile blocuri militare şi nu am profitat de ea, dar avem acum o altă oportunitate'', crede fostul lider laburist.

La rândul său, Varufakis a opinat că marile blocuri militare ''generează insecuritate şi sporesc tensiunea'' în anumite regiuni şi că trimiterea de armament Ucrainei contribuie la creşterea numărului de morţi şi la escaladarea unui conflict pe care ''Ucraina nu-l va câştiga''.

Politicianul grec de stânga a respins şi ideea creării unei armate europene, ceea ce în opinia sa ar necesita o uniune politică a blocului comunitar, inexistentă la ora actuală. De asemenea, el a calificat drept ''furt'' recenta propunere a şefului diplomaţiei europene Josep Borrell de a se confisca activele ruseşti supuse sancţiunilor şi ca sumele obţinute astfel să fie folosite la reconstrucţia Ucrainei, ceea ce Statele Unite au făcut odată cu fonduri afgane.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.