L’Express a fost condusă de un agent KGB, 35 de ani. Un apropiat a doi preşedinţi ai Franţei

DE Florin Budescu | Actualizat: 15.02.2024 - 09:33
L’Express a fost condusă de un agent KGB, 35 de ani. Un apropiat a doi preşedinţi ai Franţei - Foto: Profimedia Images
L’Express a fost condusă de un agent KGB, 35 de ani. Un apropiat a doi preşedinţi ai Franţei - Foto: Profimedia Images

L’Express a fost condusă de un agent KGB, 35 de ani. Un apropiat a doi preşedinţi ai Franţei. Revista franceză L’Express dezvăluie că directorul său din anii '70, Philippe Grumbach, a fost un trădător.

SHARE

L’Express a fost condusă de un agent KGB, 35 de ani. Un apropiat a doi preşedinţi ai Franţei. Revista franceză L’Express dezvăluie că directorul său din anii '70, Philippe Grumbach, a fost un trădător al Franţei.

”Un jurnalist strălucitor, dar un trădător al Franţei, timp de 35 de ani” - e caracterizarea făcută de publicaţiei.

L’Express a fost condusă de un agent KGB, 35 de ani. Un apropiat a doi preşedinţi ai Franţei

Grumbach se ascundea sub pseudonimul ”Brok” şi a fost un spion al serviciilor secrete ale URSS, KGB.

”Anturajul său intim a confirmat această relaţie ocultă L'Express. Un apropiat al (foştilor preşedinţi franezi François) Mitterand şi (Valéry) Giscard (d'Estaing), el a fost fără ca nimeni să ştie unul dintre cei mai mari spioni sovietici în Republica a V-a”, declară redactorul-şef al revistei, Étienne Girard.

Acesta semnează împreună cu Anne Marion o anchetă lucrată foarte mult timp, pe care a realizat-o în arhivele KGB. Grumbach, care se ascundea sub pseudonimul ”Brok”, a murit în anul 2003, la vârsta de 79 de ani.

Citeşte şi: ÖVP, partidul lui Nehammer, implicat într-un scandal imens. Se vorbeşte despre metode KGB-iste

”Era imposibil să nu dezvăluim această zonă de umbră a unei publicaţii care, de la Jean-Jacques Servan-Schreiber, la Jean-François Revel, şi de la François Mauriac, la Raymond Aron, a luptat întotdeauna împotriva utopiilor totalitare şi ravagiilor comunismului”, scriu Étienne Girard şi Éric Chol, directorul redacţiei, într-un editorial, conform News.ro.

Philippe Grumbach a fost redactor-şef al revistei, în perioada anilor 1956-1960, după care a devenit directorul redacţiei, în anul 1974. El a fost secretarul de redacţie al Agenţiei Franceze de Presă (fosta AFP) în perioada anilor 1946-1948.

După ce a lucrat la Libération, iar apoi la Paris-Presse-l'Intransigeant, el a intrat la L'Express, în 1954, ca redactor. El a înfiinţat Pariscope, în 1965, iar apoi a corndus Crapouillot. A revenit apoi la L'Express, unde, începând din 1971, a fost director politic, redactor-şef şi directorul redacţiei.

Citeşte şi: Putin și-a trimis agenții în SUA să asasineze un spion rus racolat de CIA. De ce a eșuat tentativa

El a fost membru al Înaltului Consiliu al Audiovizualului (1977-1981), după care a devenit producător de cinema, iar apoi s-a întors în presă, la Le Figaro. A fost spion ”prin ideologie”, iar apoi ”din cauza gustului banului?”, se întreabă actualul director al redacţiei L'Express.

Foto: Profimedia Images

”Pe frontul dezonoarei, numele lui Philippe Grumbach se alătură celor ale altor agenţi din Est, infiltraţi în cele mai înalte sfere ale statului sau în presă, de-acum demascaţi”, apreciază el. El aminteşte că, ”încă din 1996, L'Express a dezvăluit cum fostul ministru Charles Hernu lucra în contul KGB şi al sateliţilor săi”.

”Această generaţie sovietică din sfera puterii, în timpul Războiului Rece, trebuie să ne amintească în permanenţă să fim vigilenţi”, subliniază Éric Chol, care evocă tentative recente de amestec străin în Franţa.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te