ÖVP, partidul lui Nehammer, implicat într-un scandal imens. Se vorbeşte despre metode KGB-iste

DE Florin Budescu | Actualizat: 23.01.2024 - 22:47
ÖVP, partidul lui Nehammer, implicat într-un scandal imens. Se vorbeşte despre metode KGB-iste - Foto: Profimedia Images
ÖVP, partidul lui Nehammer, implicat într-un scandal imens. Se vorbeşte despre metode KGB-iste - Foto: Profimedia Images - Christian Pilnacek, un om serios şi elegant

ÖVP, partidul lui Nehammer, implicat într-un scandal imens. Se vorbeşte despre metode KGB-iste. Un cadavru plutind pe Dunăre şi o voce din mormânt - ar putea suna mai mult ca nişte elemente dintr-un film noir, decât o explicație a ceea ce se întâmplă în Europa.

SHARE

ÖVP, partidul lui Nehammer, implicat într-un scandal imens. Se vorbeşte despre metode KGB-iste. Un cadavru plutind pe Dunăre şi o voce din mormânt - ar putea suna mai mult ca nişte elemente dintr-un film noir, decât o explicație a ceea ce se întâmplă în Europa, astăzi.

În octombrie, cadavrul lui Christian Pilnacek, cândva cel mai puternic om din ministerul austriac al Justiției, a fost găsit plutind pe Dunăre, nu departe de orașul Krems.

OVP, partidul lui Nehammer, implicat într-un scandal imens. Se vorbeşte despre metode KGB-iste

Pilnacek a murit după o aparentă sinucidere, la câteva ore după ce fusese arestat, după ce încălcase Codul Rutier, pe autostradă.

„I-a fost luată viața”, a declarat văduva funcționarului public, un procuror de rang înalt, la un serviciu de pomenire, în noiembrie anul trecut, într-o diatribă amară la adresa elitelor politice ale țării.

Pilnacek, un funcționar public elegant, care era considerată drept una dintre cele mai bune minți juridice din țara sa, a petrecut anii precedenți luptându-se cu o serie de acuzații, conform cărora ar fi divulgat informații privilegiate prietenilor săi politici și presei și că ar fi încercat să anuleze o anchetă de corupție amplă pronită asupra sa: achiziția de către Viena a unor avioane de luptă.

Citeşte şi: Austria impune cinci condiții stricte pentru aderarea României la Schengen. Vin în controale secrete

În urma morții sale însă părea că nu o conștiință vinovată l-a împins la sinucidere, ci un refuz de a renunţa la principii, în fața voinței Partidului Popular Austriac (ÖVP), un bastion politic al țării. care a făcut parte din guvernul federal fără întrerupere, din anul 1987.

La o lună după ce cadavrul lui Pilnacek a fost găsit, a apărut o înregistrare secretă cu acesta, în care a putut fi auzit descriind modul în care politicieni de rang înalt din ÖVP, partidul fostului cancelar Sebastian Kurz, au făcut presiuni să închidă investigațiile privind corupția politică.

„Miniștrii ÖVP au venit la mine chiar și după ce a fost percheziționat sediul partidului și m-au întrebat de ce nu închid dosarul”, poate fi auzit spunând în înregistrare Pilnacek, un bărbat vorbăreţ. „Întotdeauna le-am spus: nu pot să o fac, nu o voi face, nu vreau să o fac”, detalia acesta.

Citeşte şi: Scandal în Austria pe tema Schengen. Opoziția: România ne va trimite migranți. Guvernul: Minciuni!

Înfruntându-și propriile necazuri legale și simțindu-se acuzat pe nedrept, apelase la aceiași politicieni pentru ajutor, doar pentru a fi refuzat, pentru că funcționarul public nu fusese eficient în oprirea investigațiilor.

„Când am întrebat dacă vor face ceva pentru a mă susține, răspunsul a fost: „Nu ai fost niciodată cu noi, cu adevărat”, spune Pilnacek, pe bandă, care a fost înregistrată fără știrea lui, la un restaurant din Viena, cu câteva luni înainte de moartea sa, conform Politico.

 

Foto: Profimedia Images - Christian Pilnacek, un om serios şi elegant

Chiar și pentru o societate trecută prin zeci de ani de scandal politic și corupție, episodul a fost uluitor, determinând apeluri publice la lămurirea cazului.

Citeşte şi: Presa austriacă susține că România se bucură prematur în privința Schengen. Austria refuză aderarea

Aceasta va trebui să aștepte. Pentru mulți alegători austrieci, cel mai mare șoc din jurul afacerii a fost reacția ÖVP la dezvăluiri. În loc să dizolve guvernul și să declanșeze noi alegeri, liderii partidului de centru-dreapta au pornit la atac, acuzându-și dușmanii politici de intrigi și folosirea de metode KGB, pentru a submina partidul.

„Nu este acceptabil ca țara noastră să se transforme într-una de oameni nervoşi”, a avertizat secretarul general ÖVP, Christian Stocker.

A fost de fapt o concesie față de oponenții săi, mai ales din extrema dreaptă. În încercarea de a-i conduce pe austrieci într-o teorie a conspirației, în loc să devină curat, Stocker a recurs la tacticile foarte populiste pe care partidul său, de ani de zile, a insistat că sunt folosite contra sa.

Recrudescenţă

Continentul este pregătit pentru o nouă rundă de sondare a motivelor din spatele ascensiunii extremei drepte și a altor forțe anti-establishment.

Există desigur o varietate de factori. În funcție de partid și de țară, acestea variază de la o creștere bruscă a migrației, până la resentimente față de modul în care partidele de dominante au gestionat pandemia, ori sprijinul Uniunii Europene pentru Ucraina și preocupările legate de războiul din Fâşia Gaza.

Dar există un alt factor puternic, despre care se discută mult mai rar: un val de scandaluri de corupție care s-a abătut asupra instituției politice europene, în ultimii ani, oferind suficientă putere partidelor de extremă dreapta, care consideră „sistemul” ca fiind iremediabil strâmb și conceput pentru a dăuna „normalului”, oamenilor.

Moderaţii, greu credibili

În timp ce majoritatea partidelor de extremă-dreapta au propriile probleme cu corupția, alegătorii tind să fie mai iertători cu infracţiunile lor, adesea pentru că consideră întreaga clasă politică ca fiind greu credibilă și sunt atrași de previziunile adesea radicale (dacă nerealiste) ale partidelor. pentru rezolvarea problemelor politice.

Austria, unde există şi Partidul Libertății (FPÖ), un grup fondat în anii 1950, de un fost general SS, este gata să vadă cea mai dramatică schimbare spre dreapta.

Afacerea Pilnacek marchează doar cel mai recent dintr-un șir de scandaluri care au scos la iveală corupția sistemică din ÖVP, partid de guvernare, susținând FPÖ, care se bucură de un scor confortabil în sondaje, de mai bine de un an.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te