Lavrov, umilit la summit-ul G20: „Occidentul complotează să preia Marea Neagră”

DE Adina Mutăr | Actualizat: 08.07.2022 - 19:31
Lavrov, umilit la summit-ul G20: „Occidentul complotează să preia Marea Neagră”/foto: profimedia

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a părăsit mai devreme reuniunea G20, din Bali, găzduită de Indonezia, a principalelor economii după ce le-a spus omologilor săi că invazia Rusiei în Ucraina nu este responsabilă pentru criza mondială a alimentelor.

Investește în acțiuni cu 0% comision!

Capitalul tău este expus riscurilor.
SHARE

Acesta a afirmat că sancțiunile ce vor să izoleze Rusia echivalează cu o declarație de război.

Întâlnirea de vineri a fost prima confruntare directă a lui Serghei Lavrov cu liderii din Vest de când Rusia a pornit războiul asupra Ucrainei.

El a ieșit din sală când ministrul german de Externe, Annalena Baerbock, a început să vorbească.

„Faptul că Lavrov a petrecut o mare parte din negocieri nu în sală, ci în afara sălii, subliniază faptul că nu există nici un milimetru de disponibilitate pentru discuții din partea Rusiei”, a declarat Baerbock.

Citește și

VIDEO Putin pretinde că a stopat ofensiva, dar tancuri rusești sunt spulberate de rachete ucrainene

VIDEO Înnebunită de atacurile cu drone, Rusia recurge la o armă electromagnetică avansată

Aceasta a afirmat că starea de spirit din sală era de „19 la 1 împotriva invaziei Rusiei”, chiar dacă există dezacorduri în privința sancțiunilor.

Un oficial a declarat că Blinken s-a adresat direct Rusiei, spunând: „Către colegii noștri ruși: Ucraina nu este țara voastră. Cerealele sale nu sunt cerealele voastre. De ce blocați porturile? Ar trebui să lăsați cerealele să iasă".

Liderii occidentali au refuzat să se alăture unei fotografii de grup cu Lavrov.

Rusia vrea să-și impună controlul asupra Mării Negre

Cea mai mare parte a reuniunii și a discuțiilor de pe margine a fost dedicată eforturilor de a convinge Rusia să permită exportul de stocuri de cereale ucrainene printr-un coridor naval sigur și supravegheat independent în Marea Neagră.

„Occidentul face scandal pe tema exportului de cereale din Ucraina pentru a prelua controlul asupra Mării Negre”, a declarat Lavrov vineri, în cadrul unei conferințe de presă susținute în orașul Denpasar din Indonezia.

Lavrov a menționat că, pentru a organiza exportul de cereale al Ucrainei, țările occidentale insistă asupra creării unui mecanism de monitorizare cu participarea forțelor militare ale NATO care să controleze pasajele din Marea Neagră spre strâmtoarea Istanbul și mai departe spre Marea Mediterană.

Kremlinul vrea ca Rusia să asigure securitatea convoaielor către Strâmtoarea Istanbul, Marea Mediterană și piețele cumpărătorilor.

„Problema este că occidentalii vor să creeze un fel de mecanism internațional de monitorizare a acestui proces cu participarea forțelor NATO. Noi înțelegem perfect complotul lor", a subliniat Lavrov.

Ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, a declarat vineri că a discutat cu omologul său rus despre posibilitatea creării unui coridor „privind exportul de cereale necesare la nivel global din Ucraina și Rusia” prin porturile asediate de la Marea Neagră.

Nu s-a ajuns la niciun rezultat.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2023 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te