Kremlinul interzice oficialilor de rang înalt să demisioneze, pe fondul războiului din Ucraina

DE Florin Budescu | Actualizat: 15.05.2023 - 14:08
Palatul Kremlin, sediul Administraţiei Prezidenţiale - Foto: Profimedia Images

Oficialilor ruși de rang înalt li s-a interzis să demisioneze în timpul războiului din Ucraina, fiind amenințaţi că, dacă o vor face, vor fi urmăriţi penal. Kremlinul a impus interdicția neoficială după ce mulți oficiali și-au exprimat dorința de a demisiona.

SHARE

„Dacă toată lumea pleacă, controlul va fi pierdut”, a spus sursa, despre explicaţia acţiunii Kremlinului.

Oficialii ruşi au interzis să demisioneze

Sursa a adăugat că Kremlinul vede dorința de a demisiona ca pe o trădare și că a însărcinat funcționarii publici să demonstreze unitate.

„Cunosc cel puțin două cazuri în care guvernanții au încercat să-și părăsească funcțiile, dar demisiile acestea nu au fost doar interzise de către Departamentul de Politică Internă (al Administrației Prezidențiale), ci s-a sugerat și că ar putea fi urmăriți penal”, l-a citat iStories pe un fost angajat al Serviciului Federal de Securitate (FSB), conform The Moscow Times.

Pot exista excepții de la interdicție, deoarece este informală și, în esență, ilegală, au spus sursele iStories. De exemplu, oficialii pot fi eliberați din funcțiile lor, din motive de sănătate sau de corupție.

Citeşte şi: Contraofensiva ucraineană supraestimată versus speranța Kremlinului

„Mulți sunt dispuși să plătească un preț mare pentru oportunitatea de a pleca în liniște și discret acum”, a spus una dintre sursele acesteia. Membrilor serviciilor speciale li s-a interzis să-și părăsească funcțiile, din cauza mobilizării declarate de președintele Vladimir Putin. 

Potrivit decretului de mobilizare semnat de Putin, în septembrie 2022, militarii contractuali, inclusiv majoritatea angajaților FSB, nu pot demisiona nici după expirarea contractelor.

Anterior, Kremlinul a impus restricții stricte privind călătoriile în străinătate, pentru oficiali de rang înalt, parlamentari, guvernatori și manageri de top ai companiilor de stat.

Citeşte şi: Kremlinul recunoaște că operațiunea din Ucraina este foarte dificilă. Peskov: Nu ducem un război

Potrivit surselor The Moscow Times, Administrația Prezidențială încearcă să prevină "dezertarea oficială", cum o numeşte, și să împiedice serviciilor de informații străine.

„Nimeni nu poate merge nicăieri fără o permisiune specială”, a spus un oficial de rang înalt din guvern.  Unor oficiali li s-au confiscat pașapoartele, de către angajații FSB, iar serviciile speciale țin și o listă cu cei care au nevoie de permise separate, pentru a părăsi țara.

„În ciuda conflictului în curs, uneori Putin însuși trebuie să revizuiască toate aceste liste și să-și dea seama cine pleacă în străinătate și în ce scop”, a declarat un oficial de la Kremlin, care este o cunoștință de multă vreme a președintelui.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te