Jinping: „China e împotriva separatiștilor și a ingerințelor străine”. A uitat că Putin e lângă el

DE Elena Andrei | Actualizat: 15.09.2022 - 21:03
Xi Jinping și Vladimir Putin la Samarkand/foto: Profimedia Images

Președintele Chinei, Xi Jinping, și omologul său rus, Vladimir Putin, s-au întâlnit la reuniunea Organizației de Cooperare de la Shanghai, desfășurată între 15 și 16 septembrie în orașul Samarkand, sud-estul Uzbekistanului.

SHARE

Reuniunea a fost un prilej pentru ambii președinți să se plângă de presiunile exercitate de SUA și Occident, în contra intereselor națiunilor pe care le conduc, într-o bilaterală fără măști  și restricții anti-COVID.

Chiar dacă au vorbit la distanță mică, pentru a sublinia „apropierea și încrederea” celor doi lideri, Xi Jinping a făcut o declarație, referitor la Taiwan, ce putea tot atât de bine să i se aplice și lui Putin.

„China se opune cu fermitate forțelor separatiste care militează pentru independența Taiwanului, precum și ingerințelor străine. Nicio țară nu are dreptul de a acționa ca judecător în problema Taiwanului", a declarat Xi Jinping, în cadrul unei întâlniri cu liderul rus, citat de China Central Television.

Aparent, „uitase” că liderul rus sprijină separatiștii din Ucraina și este în război de ocupare a acestei țări.

Președintele chinez și-a prezentat viziunea despre o ordine mondială în care China își poate extinde interesele fără a se teme de amenințarea presiunii economice sau militare din partea SUA.

Citește și

VIDEO Întrunire secretă la Ialta. SUA au cerut Ucrainei să negocieze cu rușii. „Imposibil”

VIDEO Astronomii din Ucraina raportează zeci de OZN-uri deasupra Kievului

Întâlnirea lui Xi Jinping cu Putin trimite un semnal foarte clar că Beijingul continuă să încline de partea Rusiei în acest conflictul din Ucraina, deși, până în prezent, China a evitat să facă ceva care ar putea să o supună sancțiunilor americane sau să ajute Rusia să câștige războiul.

La nivel declarativ însă, Rusia și China își vor intensifica eforturile pentru a contracara expansiunea NATO și campania condusă de SUA pentru a ține cele două națiuni sub control, potrivit agenției de știri TASS.

„Vom lupta împreună împotriva hegemoniei lor și a politicii de forță", a precizat Ministerul de Externe al Chinei.

Exporturile Rusiei către China au crescut cu aproape 50%, ajungând la 40,8 miliarde de dolari în primele cinci luni ale anului, arată datele FMI. Aceasta include creșteri mari în ceea ce privește petrolul și gazele.

Printre ceilalți lideri importanți așteptați să participe la summitul de la Samarkand se numără  prim-ministrul pakistanez Shehbaz Sharif și președintele iranian Ebrahim Raisi.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.