Israelul se va opune politicii lui Biden privind Iranul. Teheranul a dat SUA un „ultimatum”

DE Adina Mutăr | Actualizat: 23.02.2021 - 23:22
sursă jpost
sursă jpost

Israelul vrea să adopte o poziție dură împotriva planului președintelui SUA, Joe Biden, de a relua acordul nuclear din 2015 cu Iranul în termenii inițiali, arată acțiunile recente ale premierului Benjamin Netanyahu.

SHARE

Premierul Benjamin Netanyahu a organizat o sesiune consultativă prin care să se decidă dacă Israelul ar trebui să susțină sau să respingă planul SUA de reînnoire a acordului său nuclear cu Iranul astfel încât să includă și programul de rachete balistice.

Ministrul Apărării, Benny Gantz, ministrul de Externe, Gabi Ashkenazi, și șeful Armatei, Aviv Kochavi, au susținut adoptarea unei poziții moderate și inițierea unui dialog cu Casa Albă în privința problemelor de securitate ale acordului.

Însă premierul Netanyahu vrea să fie clar înțeles că acordul nuclear nu este altceva decât timp acordat Teheranului de a-și dezvolta programul nuclear și balistic.

„Israelul a încercat să convingă Franța, Marea Britanie și Germania să adauge clauze la orice acord care ar putea fi semnat cu Teheranul în cazul în care se vor relua negocierile asupra acestui dosar nuclear", potrivit Cebinetului premierului.

Uniunea Europeană a semnalat luni că Iranul ar putea să-și respecte obligațiile sale nucleare dacă SUA se va alătura acordului nuclear din 2015.

La rândul său, Iranul insistă ca SUA să ridice sancțiunile și a dat un termen pentru acest lucru: trei luni. Timp de trei luni, Teheranul va permite inspecții limitate ale Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA).

Marți, Teheranul a început deja să restricționeze inspecțiile AIEA, după ce Statele Unite nu au ridicat sancțiunile economice până la un termen limită expirat în weekend.

Washingtonul a cerut Teheranului să „își îndeplinească pe deplin angajamentele privind verificarea facilităților nucleare și altele, de neproliferare nucleară” în cadrul acordului, în timp ce negocierile pentru acord sunt în desfășurare.

Anul trecut, Parlamentul de la Teheran a aprobat o serie de „măsuri de represalii” ca răspuns la retragerea SUA din acord și a sancțiunilor impuse.

Echipamentele de monitorizare pe care AIEA le-a instalat în siturile nucleare ale Iranului pentru verificare vor fi reținute de Teheran, în baza legii, până când președintele Joe Biden va ridica sancțiunile impuse de Trump.

Așa-numitele „măsuri de transparență voluntară”, inclusiv inspecții rapide care nu fac obiectul unei monitorizări regulate, sunt, de asemenea, suspendate.

„Punctul esențial al acestui acord este că datele înregistrate în programul nostru nuclear vor fi stocate și nu vor fi predate AIEA", a declarat ministrul de Externe, Javad Zarif.

Organizația Iraniană pentru Energie Atomică a anunțat că, în conformitate cu noua lege, dacă nu există încă o ridicare a sancțiunilor SUA după trei luni, va începe ștergerea înregistrărilor.

Israelul atrage atenția că acesta este practic un șantaj. Cabinetul lui Netanyahu a reiterat „angajamentul Israelului de a împiedica Iranul să obțină arme nucleare”.

Declarația a fost un răspuns la mesajul trimis de Washington săptămâna trecută Consiliului de Securitate al ONU privind anularea sancțiunilor impuse de Trump asupra Iranului.

 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te