VIDEO Israel ar urma să atace Iranul care susține Hamas. Vizate, unitățile nucleare ale Teheranului

DE Adina Mutăr | Actualizat: 07.10.2023 - 21:46
Israel ar putea ataca Iranul care susține gruparea Hamas - Foto: Profimedia Images (Imagine cu caracter ilustrativ)

Israel ar urma să atace Iranul după ce Hamas a lansat o ofensivă militară trăgând 5.000 de rachete în câteva ore. Iranul este statul care susține mișcarea Hamas.

SHARE

La cinci ore de la atacul surpriză, militanții Hamas au declarat că dețin cel puțin trei comunități de la granița cu Gaza, potrivit ynetnews.com.

Hamas declară că a dus ostatici israelieni în Gaza, în timp ce continuă să se  infiltreze în comunitățile din sud, luptând cu forțele de securitate israeliene.

VIDEO Israel ar urma să atace Iranul care susține Hamas. Vizate, unitățile nucleare ale Teheranului

Civilii israelieni cer ajutor guvernului, după ce cel puțin 130 de răniți, unii în stare critică, au ajuns la Centrul Medical Soroka din Be'er Sheva și alți 400 la spitalele din țară.

Hamas susține că a răpit și soldați și civili israelieni, transportându-i în enclava palestiniană Gaza, ceea ce complică desfășurarea conflictului.

Comandantul grupării Hamas, Mohammed Deif, a ordonat militanților săi mai multe atacuri în interiorul Israelului, potrivit Al-Mayadeen, publicație susținută de Iran.

Al-Mayadeen și mass-media iraniană - agenția Tasnim News - au detaliat atacul, ceea ce arată implicarea pe scară largă a axei iraniene în valul de tiruri de rachete și atacuri de sâmbătă dimineața, potrivit YNetNews.


„Ca răspuns la acțiunile ocupanților în Moscheea Al-Aqsa și târârea femeilor în curte”, liderul terorismului Hamas a spus că 5.000 de rachete au fost lansate în Israel, a susținut Al-Mayadeen.

Un război cu Iran și cu organizația teroristă libaneză Hezbollah, susținută, de asemenea, de Teheran, este cea mai gravă provocare pentru frontul intern al Israelului în ultimii 75 de ani, declara ministrul Apărării, Ioav Gallant, în iunie.

„Populația civilă s-ar putea confrunta cu cele mai dezastruoase provocări care au existat vreodată din cauza unui potențial război cu Iranul și cu reprezentantul său libanez Hezbollah”, declara Gallant.

Hamas, organizație susținută tot de Iran, a fost doar declanșatorul unui război în Orientul Mijlociu.

Israelul este în război pe mai multe fronturi

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat sâmbătă că „Israelul este în război”.

„Hamas a lansat un atac surpriză criminal asupra Israelului și a cetățenilor săi”, a spus el în prima sa reacție înregistrată, la cinci ore după ce Hamas a declanțat conflictul, potrivit ynetnwes.com.

„Am ordonat în primul rând să se elibereze de teroriști comunitățile în care s-au infiltrat și asta este în curs de desfășurare. Am ordonat o chemare extinsă a rezerviștilor pentru a răspunde într-un război pe care inamicul nu l-a mai văzut până acum. Suntem în război. Și vom ieși triumfători”, a spus el.

Citește și: Alertă de război. Israelul a început pregătirile pentru lovirea unităților nucleare ale Iranului

Netanyahu a vorbit după un briefing de securitate în Tel Aviv, în care a cerut israelienilor să respecte instrucțiunile Comandamentului Frontului Intern, înființat și instruit pentru a face față unui război extins cu Hamas, Hezbollah și Iran.

Citește și: Războiul secret al Israelului. Armata așteaptă ordin să atace unitățile nucleare ale Iranului

„Frontul Intern este necesar să mențină pregătirea maximă pentru orice tip de scenariu de urgență. Acest efort de succes ar fi cheia pentru a câștiga pe toate celelalte fronturi”, a spus minisrul Apărării.

Gruparea Hezbollah susținută de Iran a salutat ofensiva Hamas și a spus că este un mesaj către națiunile arabe care iau în considerare normalizarea relațiilor cu Israelul.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te