ISIS a revendicat atacul din Moscova, dar Rusia nu crede și „vede” Ucraina și SUA, vinovate

DE Daniel Toșa | Actualizat: 25.03.2024 - 10:06
ISIS a revendicat atacul din Moscova, dar Rusia nu crede și „vede” Ucraina și SUA, vinovate - Foto: Profimedia images

ISIS a revendicat atacul din Moscova, dar Rusia nu crede. Moscova continuă să avanseze teoria conform căreia SUA și Ucraina ar fi orchestrat atentatul de vineri de la sala de concerte Crocus City Hall din Moscova, care a provocat moartea a 137 de persoane.

SHARE

Acuzațiile Moscovei vin în contextul în care oraganizația teroristă Stat Islamic (ISIS) a revendicat oficial atacul de vineri de la sala de concerte Crocus City Hall din Moscova, totuși Rusia încearcă să dea vina pe Ucraina și pe Statele Unite pentru acest incident sângeros care a dus la moartea a 137 de persoane și rănirea a peste 180, potrivit celui mai recent bilanț.

ISIS a revendicat atacul din Moscova, dar Rusia nu crede și „vede” Ucraina și SUA, vinovate

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a sugerat indirect că Washingtonul și Kievul ar fi implicați în planificarea atacului.

„După atentatul terorist de la sala de concerte Crocus dintr-o suburbie a Moscovei, Statele Unite ale Americii încearcă să se acopere și să protejeze regimul președintelui ucrainean Vladimir Zelenski prin menționarea grupării teroriste Stat Islamic, interzisă în Rusia”, a declarat Zaharova într-un articol publicat duminică seara în Komsomolskaia Pravda, citat de TASS.

"Politicienii americani s-au angajat în speculații conform cărora atacul terorist de la Crocus City Hall ar fi fost comis de organizația teroristă ISIS (denumirea veche a SI - n.r.), care este interzisă în Rusia", a declarat ea. 

Citește și: Putin, declaraţii halucinante. A găsit conexiuni cu Ucraina, în atentatul de la Crocus City Hall

"Din această premisă derivă și dezvinovățirea zilnică a Washingtonului pentru susținătorii săi de la Kiev și încercarea de a se acoperi, împreună cu regimul Zelenski pe care l-au susținut, cu ajutorul prezenței interzise a ISIS," a adăugat Zaharova.

Zaharova îi vede „teroriști” pe ucrainenii căre se apără de rachetele rusești 

Zaharova a subliniat că mai mulți factori indică direct și indirect implicarea autorităților actuale din Statele Unite în ceea ce ea numește „sponsorizarea terorismului” ucrainean.

"Miliarde de dolari și o cantitate fără precedent de armament au fost investite în mod nejustificat și prin scheme de corupție în regimul de la Kiev, o retorică agresivă împotriva Rusiei și un naționalism flagrant, interzicerea discuțiilor de pace privind Ucraina și apeluri repetate la o soluție violentă a conflictului, refuzul de a condamna atacurile teroriste efectuate de regimul de la Kiev de-a lungul anilor și un sprijin informațional și politic masiv pentru orice, inclusiv pentru cele mai teribile acțiuni ale lui Zelenski," a enumerat ea.

Citește și: VIDEO Atacul armat de la Moscova, revendicat de Stat Islamic. Bilanțul a urcat la peste 60 de morți

În plus, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe a acuzat că intervenția anterioară a SUA în Orientul Mijlociu "a dus la apariția, consolidarea și instituționalizarea mai multor grupări radicale și teroriste care sunt încă active în regiune".

"Care este logica din spatele acestui lucru, vă întrebați? Banii și puterea. Și, în contextul interdicției juridice internaționale privind intervenția directă, este vorba, de asemenea, de a semăna un haos controlat și de a remodela ordinea mondială prin mâinile teroriștilor," a continuat ea, reluând tezele propagandei Kremlinului.

Cei 4 atacatori ISIS, arestați 

Cei patru presupuşi atacatori din spatele atentatului comis la sala de concerte Crocus din Moscova, soldat cu 137 de morţi, au fost plasaţi duminică în arest preventiv pentru două luni de un tribunal din capitala Rusiei, transmite luni AFP.

Conform informaţiilor furnizate de tribunal, doi dintre acuzaţi au pledat vinovaţi. Unul dintre ei, originar din Tadjikistan,"şi-a recunoscut pe deplin vinovăţia".

Autorităţile declaraseră anterior că suspecţii sunt "cetăţeni străini", fără a menţiona naţionalitatea lor.

Tadjikistanul este o fostă republică sovietică din Asia Centrală, cu majoritate musulmană.

Agenţia de presă rusă Ria Novosti a informat că unul dintre suspecţi este un fost angajat al unui coafor din Ivanovo, un oraş situat în nord-estul Moscovei. Un altul are un copil de opt luni şi muncea într-o fabrică de parchet din Podolsk, în regiunea Moscova.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te