Vladimir Putin a reiterat că Rusia a fost "întotdeauna" deschisă dialogului și negocierilor de pace cu Ucraina, însă în termeni rusești.
Ipocrizie totală la Kremlin. Putin dă vina pe un lider Occidental pentru continuarea războiului
Într-o intervenție recentă, dictatorul de la Kremlin a afirmat că, la sfârșitul anului 2022, părțile ajunseseră aproape de un acord de pace la Istanbul, dar acest acord a fost abandonat, după ce Ucraina nu a acceptat să-i cedeze lui Putin mai bine de 20% din teritoriul ucrainean.
„Noi am spus întotdeauna că suntem pregătiți să negociem și să ajungem la un compromis. Din păcate, cealaltă parte a refuzat să negocieze”, a declarat Putin, subliniind că fostul prim-ministru britanic Boris Johnson ar fi convins Ucraina să continue lupta până la capăt, ceea ce a dus la abandonarea acordului.
„Partea ucraineană a parafat acest document și a fost în general de acord cu el. Apoi, dintr-un motiv oarecare, au refuzat, iar acest lucru s-a întâmplat după ce aliatul dumneavoastră Johnson le-a spus să lupte până la ultimul ucrainean”, a adăugat liderul de la Kremlin, conform Ukrainska Pravda.
Citește și: Marea Britanie trimite trupe în Ucraina pentru a pregăti forțele armate împotriva Rusiei
Putin susține că „operațiunea militară specială” ar fi trebuit să înceapă mai devreme
În aceeași intervenție, Putin a declarat că „operațiunea militară specială” din Ucraina ar fi trebuit să aibă loc mult mai devreme.
Referindu-se la situațiile din Crimeea și din 2022, Putin a spus că Rusia nu ar fi trebuit să rămână pasivă în fața unei posibile deteriorări a condițiilor externe.
„Cred că decizia pe care am luat-o la începutul anului 2022 ar fi trebuit să fie luată mai devreme”, a spus el, subliniind că evenimentele din Crimeea au fost „spontane” și că pregătirea pentru războiul din 2022 nu a fost suficientă.
Citește și: O coaliție europeană trimite 100.000 de militari în Ucraina. Putin gata de „compromisuri”
Putin a acuzat din nou Ucraina că nu a respectat acordurile de la Minsk, iar conflictul a fost cauzat de „opt ani de război” și de „distrugerea a tot ceea ce este asociat cu Rusia” în Ucraina.
La întrebarea unui jurnalist despre efectele personale ale războiului asupra sa, Vladimir Putin a recunoscut că, din cauza conflictului, râde și glumește mai puțin decât înainte, dat fiind faptul că Rusia a suferit pierderi colosale de ordinul a peste 600.000 de soldați în războiul care ar fi trebuit să dureze doar 3 zile.