O coaliție europeană trimite 100.000 de militari în Ucraina. Putin gata de „compromisuri”

DE Adina Mutăr | Actualizat: 19.12.2024 - 19:14
O coaliție europeană trimite 100.000 de militari în Ucraina. - Foto: Profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)
O coaliție europeană trimite 100.000 de militari în Ucraina. - Foto: Profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)

O coaliție europeană trimite 100.000 de militari în Ucraina. Putin gata de „compromisuri”.O astfel de propunere este discutată în caz de încetare a focului sau de pace. Baza contingentului, o coaliție de 5-8 țări, inclusiv Germania, Franța, Italia, Marea Britanie și Polonia.

SHARE

O coaliție europeană trimite 100.000 de militari în Ucraina. Putin gata de  „compromisuri”.

Pe lângă Germania, Franța, Italia, Marea Britanie și Polonia, și alte țări sunt interesate să contribuie cu trupe de menținiere a păcii.

Pal Jonson, ministrul Apărării al Suediei, nu a exclus participarea țării sale la o potențială misiune de menținere a păcii în Ucraina, a declarat acesta într-un interviu pentru Kyiv Independent, la 18 decembrie.

O coaliție europeană trimite 100.000 de militari în Ucraina. Putin gata de  „compromisuri”

Întrebat despre potențiala participare a Suediei la o misiune de menținere a păcii în Ucraina, pe fondul discuțiilor privind desfășurarea forțelor de menținere a păcii pentru a monitoriza o posibilă încetare a focului, Jonson a spus că nu „exclude această posibilitate”.

Jonson a subliniat că Suedia are deja o prezență în Ucraina prin agenția sa de achiziții pentru apărare, care colaborează cu Guvernul ucrainean la achiziționarea de echipamente militare.

El a mai menționat că Suedia este deschisă posibilității de a desfășura exerciții militare pe teritoriul ucrainean.

La rândul său, președintele finlandez, Alexander Stubb, a subliniat o posibilă operațiune de menținere a păcii în Ucraina poate fi desfășurată după ce pacea este atinsă” și cu autorizația ONU.

Stubb reprezintă Finlanda la Tallinn la o întâlnire a națiunilor Forței Expediționare Comune (JEF), unde problema este discutată în prezent.

„Dar, înainte de toate, Ucraina are nevoie de arme”, a precizat Stubb.

Desfășurarea unui număr atât de semnificativ de trupe prezintă riscuri de confruntare directă și ar pune sub presiune resursele militare deja epuizate ale Europei, tensionate și mai mult de transferurile de arme către Ucraina.

Forțele europene s-au bazat istoric pe sprijinul substanțial al SUA în operațiuni militare majore. Potrivit surselor Reuters, țările europene mai mari, cum ar fi Franța, Germania, Italia, Polonia și Marea Britanie, ar putea oferi cea mai mare parte a forțelor, potrivit Ukrinform

Estimările variază în ceea ce privește dimensiunea misiunii, în funcție de obiectivele specifice. Unii experți sugerează desfășurarea a 40.000 de soldați europeni, în timp ce un sistem de rotație care implică antrenament, desfășurare și recuperare ar putea necesita până la 100.000.

Pentru comparație, Europa, SUA și alți parteneri au desfășurat 60.000 de soldați în Bosnia și 50.000 în Kosovo în anii 1990, misiuni care au fost reduse semnificativ de atunci.

Putin ar face compromisuri, doar ca să câștige timp

Liderul rus, Vladimir Putin, a declarat că Rusia este pregătită să negocieze și să facă compromis cu Ucraina. „Suntem pregătiți, dar avem nevoie de cealaltă parte să fie și ea pregătită să negocieze și să facă compromisuri.”

Totodată, Putin s-a declarat gata să se întâlnească sau să discute telefonic cu președintele ales al SUA, Donald Trump, „oricand”.

„Ce pot să-i ofer noului președinte ales Trump când ne vom întâlni? Ei bine, în primul rând, nu știu când ne vom întâlni, pentru că nu a spus nimic despre asta. De fapt, nu am am vorbit cu el în peste patru ani Și sunt pregătit pentru orice, desigur, oricând”, a declarat Putin la o conferință de presă de sfârșit de an, ținută la 19 decembrie.

Putin a admis că economia Rusiei dă semne de supraîncălzire, determinând o rată a inflației îngrijorător de ridicată. El susține politica monetară strictă a Băncii Centrale Ruse, dar a remarcat că autoritatea de reglementare ar putea acționa mai repede, în timp util.

Se așteaptă ca Banca Centrală să își majoreze rata cu 200 de puncte de bază, la 23%, cel mai înalt nivel din ultimii 20 de ani, iar companiile sunt total nemulțumite. 

Citește și: VIDEO SUA amenință Rusia cu racheta hipersonica de 41.000.000$ bucata. Lovește la 2.200 km

Acum, consideră liderii europeni, ar fi momentul să insiste cu negocieri pentru a se încheia războiul din Ucraina. 

Deocamdată, liderii europeni se concentrează pe creșterea asistenței militare și economice acordate Ucrainei, pentru a pune presiune pe Putin să negocieze. Cu toate acestea, în spatele ușilor închise, unii oficiali explorează modul în care națiunile europene ar putea oferi garanții de securitate Ucrainei, implicând potențial zeci de mii de trupe staționate pe pământul ucrainean.

Citește și: Putin amenință NATO: "Scutul de la Deveselu, costisitor și ineficient. Racheta Oreșnik, invizibilă"

Decizia de a desfășura trupe europene ar putea depinde dacă Ucraina își asigură garanțiile de securitate prin aderarea la NATO sau prin acorduri bilaterale. Mișcarea ar marca un angajament substanțial al Europei pentru stabilizarea Ucrainei și asigurarea păcii pe termen lung în regiune.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te