Internaționala Democrată Centristă din Ungaria, apel la „toleranţă zero” față de formațiunea Jobbik

DE Miruna Moldoveanu | 19.02.2021 - 16:12
Zsolt Nemeth, preşedintele comisiei pentru afaceri externe a parlamentului ungar/FOTO: Facebook/Németh Zsolt

Internaţionala Democrată Centristă a adoptat o rezoluţie în care condamnă cooperarea partidelor de stânga ungare cu formaţiunea naţionalistă Jobbik şi care face apel la „toleranţă zero” față de opiniile de extremă dreapta, xenofobe şi antisemite, scrie MTI.

SHARE

Rezoluţia a fost adoptată joi seara de conducerea CDI, la o reuniune la solicitarea formaţiunii guvernamentale ungare Fidesz.

Documentul denunţă alianţa partidelor de stânga din Ungaria cu Jobbik, subliniind că CDI consideră inacceptabilă cooperarea cu forţe politice "extremiste, xenofobe, rasiste şi antisemite". Această cooperare lezează minorităţile etnice şi religioase, inclusiv comunitatea evreiască din Europa, a menţionat Nemeth.

CDI şi-a exprimat de asemenea preocuparea în ce priveşte "prejudecăţile antieuropene" ale Jobbik, amintind că această formaţiune a susţinut multă vreme ieşirea Ungariei din Uniunea Europeană, iar la mai multe reuniuni ale sale au fost incendiate drapele ale Uniunii, a adăugat politicianul ungar.

"În situaţia actuală, acest sentiment antieuropean este ultimul lucru de care are nevoie Europa", a spus Nemeth.

Potrivit acestuia, CDI a formulat o poziţie clară de toleranţă zero faţă de opiniile xenofobe, rasiste şi antisemite şi a cerut partidelor de stânga să se abţină de la toate formele de cooperare cu forţe politice care exprimă astfel de vederi.

În aceeaşi rezoluţie, CDI îşi manifestă îngrijorarea "în legătură cu faptul că partidele de stânga şi liberale din Ungaria care în ultimii ani s-au distanţat de Jobbik urmăresc acum să ajute extrema dreaptă să vină la putere într-o potenţială viitoare coaliţie guvernamentală".

Organizaţia, al cărei vicepreşedinte este premierul ungar Viktor Orban, "condamnă orice fel de cooperare între partidele socialiste şi liberale europene şi mişcările extremiste xenofobe, antisemite şi antieuropene", condamnând în mod specific formaţiunile de stânga ungare "pentru includerea Jobbik, un partid cunoscut pentru ideologia sa antisemită şi rasistă, într-o alianţă electorală".

În fine, semnatarii rezoluţiei se declară preocupaţi de cooperarea dintre partidele mainstream şi "politicieni antisemiţi", care "poate pune serios în pericol situaţia minorităţilor religioase, în special a înfloritoarei comunităţi evreieşti din Europa", potrivit Agerpres.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.