Înalt diplomat al Moldovei, convocat la Kremlin: „Nu găzduiți avioanele F-16”. Rușii acuză România

DE Adina Mutăr | Actualizat: 15.08.2024 - 20:05
Însărcinatul cu afaceri al Moldovei, convocat la Kremlin: „Nu găzduiți avioanele F-16” - Foto: X/front_ukrainian (imagine cu caracter ilustrativ)
Însărcinatul cu afaceri al Moldovei, convocat la Kremlin: „Nu găzduiți avioanele F-16” - Foto: X/front_ukrainian (imagine cu caracter ilustrativ)

Însărcinatul cu afaceri al Moldovei, convocat la Kremlin: „Nu găzduiți avioanele F-16”. România, implicată. Ministerul rus de Externe l-a convocat pe însărcinatul cu afaceri al Moldovei în Rusia din cauza informațiilor că aeronavele F-16 occidentale ar putea staționa în țară.

SHARE

Însărcinatul cu afaceri al Moldovei, convocat la Kremlin: „Nu găzduiți avioanele F-16”. România, implicată.

Partea rusă și-a exprimat îngrijorarea că avioanele vor decola de pe aerodromurile moldovenești pentru a bombarda teritoriile ruse.

„Diplomatului i s-a adus la cunoștință îngrijorarea profundă față de informațiile apărute în mass-media rusă și moldovenească că aeronavele F-16 transferate de Occident către regimul de la Kiev vor avea sediul pe aerodromurile din Moldova și vor efectua zboruri de la acestea pentru a bombarda teritoriul Rusiei. ", se arată în comunicatul ministerului.

Înalt diplomat al Moldovei, convocat la Kremlin: „Nu găzduiți avioanele F-16”. România, implicată

Ministerul de Externe al Rusiei a atras atenția părții moldovenești și asupra militarizării republicii, precum și asupra exercițiilor militare cu NATO.

Toate acestea contrazic statutul neutru al Republicii Moldova și au un impact negativ asupra situației din jurul Transnistriei, „afectând procesul de reglementare și subminând securitatea Republicii Moldova, unde locuiește un număr semnificativ de cetățeni ruși”.

Mai mult, partea rusă a recomandat cu fermitate Chișinăului să nu ia măsuri care să contribuie la escaladarea crizei ucrainene și să atragă în mod direct Moldova în aceasta, potrivit Interfax.

Ministerul de Externe al Rusiei nu a convocat un diplomat doar pe baza unor informații apărute în mass-media.

Serviciile secrete ruse și experții militari ruși au informat de multă vreme că aerodromul militar de la Mărculești este pregătit ca bază pentru F-16 pentru Forțele Armate Ucrainene.

Potrivit experților militari de la canalul pro-Kremlin Telegram/Rybar scriu că aerodromul trebuia să fie reconstruit într-un aeroport civil, proiectul finanțat fiind deja aprobat în 2022, dar implementarea lui a fost anulată brusc în 2023, când s-a început să se vorbească despre livrările de F-16.

„Nu mai este un secret că în Moldova se desfășoară cel puțin pregătire militară pentru Forțele Armate ucrainene și că se transferă echipament militar occidental. De aceea, vestea despre posibila desfășurare a F-16 la Mărculești este luată în serios”, scrie Telegram/Rybar.

Ministerul de Externe al Republicii Moldova a negat informația, amintind despre statutul neutru al republicii. 

Demersuri oficiale pentru anularea de facto a statutului neutru și operarea activă a aerodromului din Mărculești ar putea avea loc după ce Maia Sandu va fi realeasă pentru un al doilea mandat în octombrie.

Experții militari ruși „implică” România

De asemenea, Telegram/Rybar subliniază că, „în ciuda dezmințirilor autorităților române că ar fi implicate în  livrarea avioanelor F-16 către Ucraina, Kremlinul insistă că România și Moldova sunt elemente-cheie în acest proces”.

Canalul pro-Kremlin atrage atenția că UE alocă 9 milioane de euro din Fondul European de Pace pentru modernizarea apărării aeriene a Moldovei, în ritm rapid, „pentru a răspunde eventualelor nevoi ale Forțelor Armate ale Ucrainei, nefiind reconstruit pentru aviația civilă, așa cum era planificat anterior”.

Citește și: Rusia acuză: Avioanele F-16 fac escală în România înainte să ajungă în Ucraina. Unde vor fi ascunse

Potrivit Ukrinform, F-16 pe care partenerii le vor preda Ucrainei vor fi depozitate în baze aeriene securizate din străinătate.

Șeful aviației din cadrul Comandamentului Forțelor Aeriene ale Ucrainei, Sergi Golubțov, a declarat acest lucru într-un interviu acordat postului Radio Svoboda.

Numai un număr mic va intra pe piste special amenajate în Ucraina în vederea atacurilor împotriva Rusiei.

Citește și: VIDEO Rusia publică harta cu țintele pentru a ataca avioanele F-16. România are două baze „marcate”

După cum a anunțat Ucraiana, principalul obiectiv al acestor avioane va fi protejarea coridorului exportului de grâne în Marea Neagră, de unde și suspiciunea că avioanele vor fi staționate în România și Moldova, pentru apărarea Odesei.

Infrastructura portuară a Odesei este ținta principală a Rusiei și în ultimele zile au atacat continuu portul.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te