Criză în Republica Moldova. Transnistria intenționează să adere la Federația Rusă

DE Daniel Toșa | 22.07.2022 - 12:19
Criză în Moldova. Transnistria intenționează să adere la Federația Rusă/FOTO: tass

Republica Transnistria, necunoscută la nivel internațional intenționează să alăture Federației Ruse, anunță ministrul de externe transnistrean, Vitaly Ignatiev.

SHARE

"Vectorul politicii externe a Transnistriei rămâne neschimbat: este independența și aderarea ulterioară la Federația Rusă, care a fost aprobată la referendumul din 2006", a declarat Vitaly Ignatiev.

Aceasta direcție a fost susținută de 98% dintre participanții la plebiscit. Ulterior, Consiliul Suprem al Transnistriei a cerut Dumei de Stat, Consiliului Federației și președintelui Rusiei să recunoască republica ca stat independent și suveran.

Republica nerecunoscută Transnistria a fost înființată la 2 septembrie 1990, pe teritoriul Republicii Moldova, pe malul stâng al Nistrului, locuit de populație predominant rusofonă, scrie agenția rusă de presă TASS.

Ministerul Afacerilor Externe al Moldovei nu a permis trupelor ruse să intre pe teritoriul său, a anunţat purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Moldova, Daniel Vodă, potrivit „Europeyska Pravda”.

Citește și: EXCLUSIV Buhnici, implicat în afaceri de 15.000.000 lei în ultimii 3 ani. Un milion, rulat în IT

„Rotaţia militarilor în cadrul contingentului rus de menţinere a păcii se realizează conform unui mecanism creat pentru a evita riscurile şi pentru a asigura deplasarea coordonată a personalului contingentului”, a spus el.

Citește și: VIDEO Ucraina va primi avioane Gripen, Rafale și Eurofighter. S-a zis cu supremația aeriană a Rusiei

Este vorba despre un grup operaţional (OGRO) cu sediul în Transnistria. „Ofiţerii aşa-numitului grup operaţional de trupe ruse – formaţiune ilegală pe teritoriul ţării noastre care încalcă statutul de neutralitate – nu au fost admişi pe teritoriul Moldovei... în acest context, Ministerul Afacerilor Externe reiterează poziţia autorităţilor din Republica Moldova cu privire la necesitatea reluării necondiţionate a procesului de retragere a trupelor ruseşti şi a depozitelor de muniţii din ţara noastră”, a declarat purtătorul de cuvânt al departamentului.

"Transformarea Republicii Moldova într-o a doua Ucraină, situaţie spre care o împing patronii ei occidentali, pomparea ei cu arme occidentale nu fac decât să agraveze problema şi îndepărtează perspectivele unei rezolvări paşnice a conflictului de pe Nistru”, a spus Djabarov în cadrul unei mese rotunde, dedicată participării Rusiei la operaţiunea de menţinere a păcii în Transnistria.

"Deschiderea unui real al doilea front în Transnistria va duce la o catastrofă pentru întreg statul moldovean", a declarat joi Vladimir Djabarov, prim-vicepreşedintele Comisiei pentru Relaţii Internaţionale din Consiliul Federaţiei (camera superioară a parlamentului rus).

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te