Statele Unite ale Americii pun la bătaie 1 miliard de dolari pentru finanțarea unor proiecte energetice în cele 12 țări membre ale Inițiativei celor Trei Mări (Intermarium).
Este cea mai bună veste primită de România de la Secretarul de Stat american, Mike Pompeo, cu ocazia ultimei ediții a Conferinței de Securitate de la München, deoarece inițiativa partenerilor strategici americani va contribui la creșterea independenței energetice în fața Rusiei.
În afară de România, din Inițiativa celor Trei Mări - platformă politică informală la nivel prezidențial- mai fac parte alte 11 țări din Europa Centrală și de Est, respectiv în spațiul geografic cuprins între Marea Baltică, Marea Adriatică și Marea Neagră.
Este vorba de Austria, Bulgaria, Croația, Cehia, Estonia, Ungaria, Lituania, Letonia, Polonia, Slovacia și Slovenia.
Scopul „Intermarium“ este de a stimula interconectivitatea între aceste țări, în domenii precum Transport, Energie, Digital. Un alt obiectiv este să faciliteze creșterea prezenței economice a SUA în regiune, lucru care se și întâmplă.
„Vrem să stimulăm investiţiile sectorului privat în sectoarele lor energetice pentru a proteja libertatea şi democraţia în lume“, a punctat șeful diplomației SUA.
El le-a solicitat aliaților europeni se nu se lase „păcăliți“ de Moscova și de Beijing și i-a criticat pe cei care vorbesc de „moartea alianței transatlantice“, spunând că „Occidentul câștigă“.
Reacția României a venit prompt. Prezent la München, premierul Ludovic Orban a salutat anunțul făcut de Mike Pompeo.
Aflat la Conferința de Securitate de la München, Orban a participat la o dezbatere privind viitorul Uniunii Europene și a avut o serie de întrevederi cu caracter economic.
Bogdan Aurescu a avut o reacție similară: „Iniţiativa celor Trei Mări a fost concepută pentru a răspunde nevoilor noastre esenţiale, la nivel regional, şi pentru a contribui la accelerarea dezvoltării regiunii, prin stimularea conectivităţii dintre statele participante (…)
Astăzi putem spune, în mod cert, că Iniţiativa avansează solid şi începe să producă rezultate“, a declarat la München ministrul Bogdan Aurescu.