Înalt diplomat rus: Trebuie să atacăm țările NATO cu arme nucleare. Suntem gata să distrugem Europa

DE Daniel Toșa | Actualizat: 26.06.2023 - 14:23
Serghei Karaganov - Foto: Profimedia Images

În ultimele zile, Moscova a înregistrat o escaladare fără precedent a retoricii nucleare. Doi dintre cei mai importanți experți pro-Kremlin în afaceri internaționale, Serghei Karaganov și Dmitri Trenin, au făcut apel la atacuri cu arme nucleare tactice asupra Europei.

SHARE

Cei doi ruși apropiați de Kremlin au dat Polonia ca exemplu de țintă pentru a "frânge voința" Occidentului și a-l convinge că amenințările nucleare ale Rusiei nu sunt o cacealma.

În opinia lor, Rusia nu va putea să-și atingă obiectivele în Ucraina și în Europa de "restabilire a echilibrului strategic" sau să evite un război nuclear la scară largă cu SUA.

Înalt diplomat rus: Suntem gata să distrugem Europa

Alți experți proeminenți, printre care Ivan Timofeyev, directorul Consiliului rus pentru Relații Internaționale, un think tank al Rusiei s-au pronunțat împotriva acestui lucru, susținând că calculul profit și pierdere ar funcționa în mod nefavorabil pentru Rusia și că un atac nuclear tactic ar provoca un război nuclear la scară largă.

Vladimir Putin a subliniat că arsenalul nuclear al Rusiei este mai puternic decât cel al Occidentului și, prin urmare, nu ar fi de acord cu nicio discuție de dezarmare în acest sens. De asemenea, el a subliniat că armele nucleare rusești au fost deja desfășurate în Belarus pentru a-i descuraja pe cei din Occident care doresc înfrângerea strategică a Rusiei.

Citește și: Putin se răzbună pe Ucraina după ce a fost umilit de Wagner. 500 kg de bombe au lovit Herson

Valul de "discuții" despre utilizarea armelor nucleare a fost cel puțin inspirat, dacă nu chiar coordonat, de Kremlin. Scopul său este de a intimida Occidentul și de a-l convinge că o nouă creștere a ajutorului militar acordat Ucrainei va duce la o escaladare radicală, până la și inclusiv la un război nuclear cu NATO.

Acest lucru indică frustrarea crescândă a Moscovei față de faptul că eforturile sale de până acum de a determina Occidentul să își reducă sprijinul pentru Kiev s-au dovedit nu doar ineficiente, ci chiar contraproductive. Este, în plus, o consecință a lipsei de succes a armatei ruse în Ucraina.

Citește și: Putin a pierdut războiul din Ucraina. Când își va strânge „jucăriile mortale” și va pleca acasă?

Pentru prima dată în "discuțiile" acestor experți ruși, a apărut o schiță detaliată a raționamentului lor pentru a justifica raționalitatea utilizării armelor nucleare tactice.

Cum își imaginează rușii un atac nuclear asupra Europei:

 1) războiul cu Ucraina este, în esență, o confruntare cu Occidentul în ansamblul său;

 2) o victorie rusă într-un scenariu de conflict pe termen lung nu este posibilă, iar costul ei ar fi prea mare;

 3) sprijinul tot mai mare al Occidentului pentru Kiev (în special sub forma furnizării de arme tot mai avansate din punct de vedere tehnologic) va duce inevitabil la o confruntare cu NATO și la un război nuclear fără restricții, oricum;

4) Washingtonul nu va îndrăzni să aplice o lovitură de retorsiune (chiar și una convențională) pe teritoriul rus de teamă că un răspuns rusesc ar putea viza teritoriul american ("este îndoielnic că americanii ar sacrifica Boston pentru Poznań", scrie Trenin);

 5) articolul 5 din Tratatul Atlanticului de Nord (privind răspunsul la agresiune) este de fapt un mit;

 6) costul politic al odiosului care se va abate asupra Rusiei pentru încălcarea tabuului nuclear va fi limitat ("Învingătorii nu sunt judecați").

Această "discuție" orchestrată de Moscova este, cel mai probabil, un fel de test pentru Kremlin pentru a evalua modul în care Occidentul ar răspunde la un atac nuclear rusesc real. Această retorică apocaliptică este menită să provoace polemici și posibile diviziuni în cadrul Alianței cu privire la răspunsul NATO la un astfel de atac. De asemenea, este posibil ca această schimbare de ton să reflecte și deliberările în curs de desfășurare în cadrul Kremlinului cu privire la oportunitatea utilizării de către Rusia a armelor nucleare în conflictul cu Ucraina, deși în prezent un astfel de scenariu este încă foarte puțin probabil.

Săptămâna trecută, Profile a publicat un articol semnat de Serghei Karaganov, un important expert rus în politica externă și de apărare. Domnul Karaganov, de orientare belicoasă, este președinte de onoare al Prezidiului Consiliului pentru politică externă și de apărare a Rusiei, potrivit BBC.

Argumentul său sună astfel:

"Pentru a "frânge voința Occidentului", Rusia "va trebui să facă din nou din descurajarea nucleară un argument convingător prin scăderea pragului de utilizare a armelor nucleare".

Inamicul trebuie să știe că suntem gata să dăm un atac preventiv ca represalii pentru toate actele sale de agresiune actuale și trecute, pentru a preveni o alunecare spre un război termonuclear global.

Dar ce se întâmplă dacă nu dau înapoi? În acest caz, va trebui să lovim o grămadă de ținte din mai multe țări pentru a-i aduce la rațiune pe cei care și-au pierdut mințile."

După 75 de ani de descurajare reciprocă și dependență de armele nucleare pentru menținerea păcii, o nouă realitate îngrijorătoare a apărut. Occidentul a declanșat un mare război în apropierea unei puteri nucleare, contrazicând credința că armele nucleare sunt garanția unui stat de securitate absolută.

Rușii se cred "Dumnezeu"

Există o perspectivă alternativă asupra istoriei creării armelor atomice, ca și cum Dumnezeu a observat că umanitatea a fost cuprinsă de nebunie după cele două războaie mondiale și le-a înmânat oamenilor arme nucleare ca o formă de a-i speria și a-i menține în frică.

Cu trecerea anilor, oamenii și-au pierdut teama față de aceste arme devastatoare. O mentalitate de parazitism strategic s-a răspândit în Occident, creând iluzia că războiul nu se va mai întâmpla niciodată. Propaganda fără precedent alimentează această iluzie și inhibă libertatea de exprimare a gândurilor autentice.

În urma acestor decenii de pace relativă, simțul de autoconservare al oamenilor a slăbit, iar propaganda intensă a amplificat această slăbiciune. Occidentul a cultivat ideea că poate face orice fără repercusiuni, în timp ce Moscova va tolera totul. Această credință s-a întărit și a devenit evidentă.

În ultimii ani, Rusia și-a consolidat disuasiunea nucleară, dar eforturile sale sunt considerate insuficiente. Occidentul a exploatat fără întâmplare ridicarea pragului de utilizare a armelor nucleare, pe care Rusia l-a adoptat în urma influenței teoriilor occidentale.

Oamenii din Occident susțin constant că rușii nu vor utiliza niciodată arme nucleare și nu doresc nici măcar să ridice această problemă, deschizând astfel calea pentru un război interminabil în Ucraina. Având în vedere capacitatea lor militară-industrială superioară, scopul lor este de a epuiza Rusia.

Chiar dacă sperăm că nu va fi necesară utilizarea armelor nucleare, refuzul de a le utiliza în orice situație, cu excepția unei amenințări mortale la adresa statului, pare iresponsabil.

Prin acțiunile sale, SUA încearcă să limiteze capacitatea Rusiei de a răspunde și să o implice într-un război de lungă durată, slăbind astfel principalul său rival, China. Este un plan strategic evident.

Cred că președintele nostru trebuie să își proiecteze hotărârea de a folosi arme nucleare la un moment dat. Se pune însă întrebarea cine ar putea și ar trebui să fie ținta unui astfel de atac. Americanii, după cum știm cu toții, au mințit cu nerușinare când au spus că ne pregătim să atacăm Ucraina. 

Aceasta este o prostie monstruoasă, malițioasă, pentru că, desigur, ucrainenii sunt un popor mizerabil de iluzionați care sunt persecutați pentru a fi măcelăriți. Dar totuși ei sunt poporul nostru, nu-i vom lovi. Dacă se va ajunge la lovituri nucleare, acestea ar trebui să se îndrepte către o serie de țări din Europa care au sprijinit cel mai mult regimul mercenar de la Kiev.

Din fericire, am început să facem pași pe scara descurajării nucleare. Dar trebuie să ne mișcăm mai repede și mai decisiv.

De asemenea, este posibilă și o măsură precum avertizarea tuturor vorbitorilor de limbă rusă, a tuturor cetățenilor fostei Uniuni Sovietice, a tuturor oamenilor de bună credință să părăsească locurile care ar putea fi potențiale ținte ale unui atac nuclear. Oamenii ar trebui să se întoarcă în Rusia nu de frică, ci din proprie voință.

Acest război nuclear ar pune capăt Europei ca entitate geopolitică. Ceea ce, bineînțeles, nu ar fi de dorit, pentru că, la urma urmei, suntem, într-o anumită măsură, europeni și, pentru a folosi cuvintele lui Dostoievski, vechile pietre europene nu ne sunt străine", spune Serghei Karaganov, potrivit Ria Novosti.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te