Putin a pierdut războiul din Ucraina. Când își va strânge „jucăriile mortale” și va pleca acasă?

DE Daniel Toșa | Actualizat: 26.06.2023 - 11:10
Vladimir Putin - Foto: Profimedia Images

Putin se va retrage din Ucraina - va renunța și va pleca acasă - atunci când costurile războiului vor depăși în mod dramatic beneficiile acestuia. Războiul are deja o balanță negativă și nu face decât să se înrăutățească.

SHARE

Acesta este modul în care Ucraina va învinge și poate că va veni mai devreme decât speră toată comunitatea internațională.

Putin a pierdut războiul din Ucraina

Evgheni Prigojin, liderul mercenarilor Wagner, pare că a rupt relațiile cu președintele rus Vladimir Putin. Grupul Wagner a fost un element important în invazia lui Putin în Ucraina. Fiind un actor formal non-statal, acesta a operat cu mai puține constrângeri legale decât armata rusă.

Acesta a folosit tactici dure împotriva cetățenilor ucraineni. De asemenea, a fost dură cu proprii săi operatori. Reputația lui Wagner la nivel global - ca forță de închiriere în Orientul Mijlociu și în Africa în special - nu este surprinzător de vicioasă.

Rolul mercenarilor Wagner în războiul din Ucraina

Wagner a jucat un rol valoros în războiul din Ucraina. A oferit guvernului rus posibilitatea de negare plauzibilă a atrocităților împotriva civililor. A permis guvernului rus să recruteze din elemente inaccesibile ale societății rusești. Wagner își ia mercenarii din închisori și de la foști soldați. 

Citește și: Evgheni Prigojin nu a mai fost văzut la faţă de când a plecat din Rusia, de la Rostov pe Don

Cu toate acestea, Prigojin a apărut, de asemenea, ca un critic dur al lui Putin. El a vorbit în repetate rânduri pe rețelele de socializare despre planificarea și logistica deficitară din spatele războiului.

El a afirmat că propriile sale forțe au fost folosite drept „carne de tun” și că nu au fost aprovizionate corespunzător cu muniție și alimente de Ministerul Apărării din Rusia.

Citește și: Putin a ieșit „șifonat” din revolta lui Prigojin. Marșul Wagner a dezvăluit fisuri la Kremlin

Din motive încă neclare, această furie pare să fi dat în clocot în ultimele 48 de ore. Prigojin pare să se fi revoltat, nu doar împotriva conducerii militare a războiului pe care l-a criticat, ci și împotriva lui Putin și a statului rus în sine.

Loviturile de stat sunt greu de realizat

Deși de atunci a dat înapoi, nu este clar dacă Prigojin se aștepta în mod serios să răstoarne legătura de putere rusă pe care Putin a construit-o cu grijă de-a lungul a două decenii.

Putin a eliminat de mult timp opoziția din cadrul elitei rusești conducătoare de la Moscova. Războiul a creat fisuri, dar Prigojin se confruntă în continuare cu un adversar destul de monolitic în cadrul armatei, al serviciilor de securitate și al Kremlinului. 

Loviturile de stat sunt dificile. Ele eșuează frecvent. Ele necesită o divizare semnificativă a elitelor pentru a reuși. Noțiunile romantice despre o revoluție a oamenilor de pe străzi sunt de obicei greșite.

Când reușesc loviturile de stat?

Loviturile de stat reușesc nu datorită protestelor din stradă, ci datorită sprijinului elitelor. Elitele se divizează, iar cele care reușesc să mobilizeze cele mai puternice elemente ale serviciilor de securitate, ale poliției, ale armatei și așa mai departe, câștigă de obicei. 

Prigojin nu părea să aibă acest lucru. El este un jucător „calculat”. A fost apropiat de Putin timp de mulți ani. Nu i-ar fi stat în caracter să lanseze o acțiune majoră ca aceasta - inclusiv amenințări de a mărșălui asupra Moscovei - dacă nu ar fi avut un sprijin mai larg. Vom afla acest lucru în zilele următoare.

Cum poate câștiga Ucraina războiul?

Această lovitură de stat - sau poate mai exact, insurecție - va avea un impact asupra războiului din Ucraina.

Dr. Robert E. Kelly, profesor în cadrul Departamentului de Științe Politice al Universității Naționale din Pusan spune că o mare parte din comentariile occidentale au căutat mari victorii pe câmpul de luptă în acest conflict. Anul trecut, Ucraina a recucerit mari porțiuni de teritoriu în jurul orașelor Harkov și Herson. Acest lucru a alimentat speranța că actuala ofensivă a Ucrainei ar putea elibera zone la fel de mari.

Dar acesta este probabil un indicator greșit. Rusia este o țară mare, cu capacitatea de a lupta mult timp. Este clar că Rusia nu mai poate câștiga războiul. Nu poate cuceri Kievul. Nu poate lua nici măcar Ucraina la est de râul Dnipro. Astfel, Ucraina va supraviețui într-o formă sau alta.

Dar și Rusia poate continua să lupte mult timp pentru a evita înfrângerea. La fel ca SUA în războiul din Vietnam, Rusia are puterea de a preveni înfrângerea chiar dacă nu poate câștiga. Cu alte cuvinte, războiul din Ucraina este asemănător unei insurgențe. Probabil că Ucraina nu poate învinge categoric armata rusă. Dar poate învinge dacă rezistă. Îi poate forța pe ruși să cheltuiască resurse timp de luni și ani de zile într-un efort inutil pentru a obține o victorie definitivă care nu mai este posibilă.

În timp, această abordare va epuiza Rusia. Aceasta poate preveni înfrângerea doar luptând în continuare. 

Războiul este o mlaștină și, la un moment dat, costurile luptei la nesfârșit fac doar ca renunțarea și plecarea acasă să fie mai ușoară și mai ieftină. Cu alte cuvinte, probabil că Ucraina nu va câștiga atât de mult cât va pierde Rusia, iar Rusia va alege să piardă pentru că este mai ieftin.

Acest lucru este familiar. Aceasta este o strategie tipică a insurgenților și a fost folosită pentru a câștiga multe conflicte altfel dezechilibrate - Revoluția americană, războaiele Franței în Algeria și Vietnam, războaiele SUA în Vietnam și Afganistan și războiul sovietic din Afganistan.

Această insurecție este un alt cost al războiului pentru Putin
Putin se va retrage din Ucraina - va renunța și va pleca acasă - atunci când costurile războiului vor depăși în mod dramatic beneficiile acestuia. Războiul are deja o balanță negativă și nu face decât să se înrăutățească. Această insurecție se adaugă la asta. Acesta este modul în care Ucraina va câștiga, și poate că va veni mai devreme decât am crezut, spune Dr. Robert E. Kelly, profesor în cadrul Departamentului de Științe Politice al Universității Naționale din Pusan.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te