Actul prevede că reglementările se aplică marilor firme din sectoarele Energie, Inginerie și Comerț, cu proprietari aflaţi sub sancțiuni internaționale sau chiar celor cu acționari minoritari străini, cu condiția ca cifra de afaceri a companiei să fie de peste 100 de miliarde de ruble (adică de aproximativ 1,5 miliarde USD), în anul financiar precedent.
Pasul vine ca parte a unei serii de măsuri luate de Kremlin, pentru a atenua problemele legate de sancțiunile occidentale stricte asupra Rusiei, impuse după lansarea ofensivei militare a Moscovei, în Ucraina.
Citeşte şi: Industria auto din Rusia resimte impactul sancţiunilor. Vânzările de maşini au căzut cu 58,8%
Șefii mai multor companii rusești s-au plâns recent că nu au putut să aprobe bugetul anual al companiei lor sau să modifice componența consiliului de administrație al acesteia, din lipsa unei directive clare privind valabilitatea voturilor exprimate de acționarii străini.
Măsura provizorie va rămâne în vigoare până la sfârșitul acestui an, după care companiile vor trebui să decidă singure dacă numără sau nu voturile făcute de acționarii aşa-zis „neprieteni”.
Citând o sursă, agenția de știri rusă Interfax a anunţat, conform AFP, via The Moscow Times, că reglementările vor avea impact asupra a aproximativ o duzină de companii.
Citeşte şi: John Bolton: Rusia va face totul pentru a diviza aliații. Occidentul să intensifice sprijinul
Rusia a crescut masiv numărul de țări pe care le consideră oficial că au comis „acțiuni neprietenoase împotriva Rusiei, companiilor și cetățenilor ruși”, în ultimul an, de la doar două - Statele Unite și Republica Cehă - în 2021, la 49 de țări, în prezent, inclusiv toate cele 27 de state membre UE.