În Coreea de Nord, mâncarea este tot mai rară. Localnicii pur şi simplu mor de foame cu zile

DE Florin Budescu | Actualizat: 15.06.2023 - 12:34
În Coreea de Nord, mâncarea este tot mai rară - Foto: Profimedia Images

În Coreea de Nord, mâncarea este tot mai rară. Localnicii pur şi simplu mor de foame cu zile. Interviurile în exclusivitate, adunate în cel mai izolat stat din lume, sugerează că situația este cea mai proastă cu putinţă, din anii 90 încoace, spun experții.

SHARE

Guvernul de la Phenian și-a sigilat granițele în anul 2020, întrerupând alimentarea cu proviziile vitale.

Nord-coreenii pur şi simplu mor de foame

De asemenea, a întărit controlul asupra vieții oamenilor, spun intervievații. 

Phenianul a declarat pentru BBC că a prioritizat întotdeauna interesele cetățenilor săi. BBC a intervievat în secret trei oameni simpli din Coreea de Nord, cu ajutorul organizației Daily NK, care operează o rețea de surse în țară.

Aceștia au spus că, de la închiderea frontierei, le este teamă că vor muri de foame, ori vor fi executați pentru încălcarea regulilor. Este extrem de rar să auzi de la oameni care trăiesc în Coreea de Nord astfel de declaraţii.

Citeşte şi: Răducioiu, obligat să mănânce doar prune și pâine în Coreea de Nord. Ce animal în sos roșu a refuzat

Interviurile dezvăluie că în Coreea de Nord „are loc o tragedie devastatoare”, a declarat Sokeel Park, de la Liberty în Norther Korea (LiNK), care îi sprijină pe evadații nord-coreeni.

O femeie care locuiește în capitala Phenian ne-a spus că cunoaște o familie de trei persoane care a murit de foame, acasă.

„Le-am bătut la ușă, să le dăm apă, dar nimeni nu a răspuns”, a spus Ji Yeon. Când autoritățile au intrat înăuntru, i-au găsit morți, a spus ea.

Citeşte şi: Viitorul Rusiei, văzut de Kremlin. Copiii mărșăluiesc în uniforme militare ca în Coreea de Nord

Numele lui Ji Yeon a fost schimbat pentru a o proteja, împreună cu al celorlalți intervievaţi. Un muncitor în construcții, care locuiește în apropierea graniței cu China, Chan Ho, a spus că rezervele de alimente erau atât de scăzute, încât cinci oameni din satul său muriseră deja de foame.

„La început, mi-a fost teamă să nu mor de Covid, dar apoi am început să-mi fac griji că mor de foame”, a spus el. Coreea de Nord nu a reușit niciodată să producă suficientă hrană, pentru cei 26 de milioane de locuitori ai săi.

Când și-a închis granița, în ianuarie 2020, autoritățile au încetat să mai importe cereale din China, precum și îngrășămintele și mașinile necesare cultivării alimentelor.

Garduri la graniţă

Între timp, au întărit granița cu garduri, în timp ce se pare că le-au ordonat gardienilor să împuște pe oricine încearcă să treacă.

Acest lucru a făcut aproape imposibil ca oamenii să introducă ilegal alimente, pentru a le vinde pe piețele neoficiale, de unde majoritatea nord-coreenilor le cumpără. 

Un comerciant de piață din nordul țării, pe care l-am numit Myong Suk, ne-a spus că aproape trei sferturi din produsele de pe piața locală proveneau din China, dar că aceasta era goală acum.

Se duc să moară-n munţi

El, ca și alții care își câștigă existența vânzând mărfuri introduse ilegal peste graniță, și-a văzut majoritatea veniturilor dispărând.

Myong Suk a spus că familia sa nu a mâncat niciodată atât de puțin și că de curând oamenii au bătut la ușa sa, cerând mâncare, pentru că le era nespus de foame.

Din Phenian, Ji Yeon spune că a auzit de oameni care s-au sinucis acasă sau au dispărut în munți, pentru a muri, pentru că nu mai puteau să-și câștige existența.

URMĂREŞTE-NE PE GOOGLE NEWS

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te