În ce ţară poţi avea un salariu de zeci de mii de lire sterline. Totul e să rezişti la frig. Dacă ați simțit tristeţea de ianuarie, un nou loc de muncă și o schimbare de peisaj ar putea suna ca o ofertă tentantă.
Cu toate acestea, oportunitatea asta extrem de cool nu poate garanta că vremea va fi mai bună decât în Marea Britanie. British Antarctic Survey (BAS) recrutează bucătari, instalatori și electricieni, pentru a trăi și a lucra la Polul Sud.
În ce ţară poţi avea un salariu de zeci de mii de lire sterline. Totul e să rezişti la frig
Și, dacă oportunitatea de a lucra alături de pinguini nu a fost suficient de atrăgătoare, cheltuielile de trai, chiria, călătoria și chiar îmbrăcămintea sunt acoperite, ca parte a ofertei. "Bucătari, instalatori și electricieni sunt plătiţi cu peste 50.000 de lire sterline, pentru a lucra în Antarctica", titrează msn.com. La fel, Daily Mail scrie: "Asta e o treabă COOL!
Bucătarii, instalatorii și electricienii ar putea fi plătiți cu peste 50.000 de lire sterline, pentru a lucra în Antarctica - așa că... oare ați putea locui într-o zonă în care este întuneric 24 de ore pe zi?".
Noii recruți vor fi însărcinați cu menținerea celor cinci stații de cercetare ale BAS, răspândite în Antarctica. Cu toate acestea, locurile de muncă cu siguranță nu sunt pentru cei slabi de inimă.
Citeşte şi: Un român cu cucerește cel mai înalt vulcan din Antarctica, după o „investiție” de 70.000$
Locuitorii stației de cercetare din Antarctica trebuie să se confrunte cu temperaturi de până la -49°C, în timpul iernii, precum și cu întuneric complet, timp de câteva luni. Eloise Saville, tâmplar la Stația de Cercetare Halley VI, spune:
„Dacă aș fi știut mai devreme că aceasta este o opțiune, mi-aș căutat drumul până aici de mult. Nu este doar frig, e mișto!'.
Când vine vorba despre locuri de muncă, la o stație de cercetare în Antarctica, ţi-ar putea trece prin minte că aici găseşti oameni de știință, biologii marini și exploratori. Deși BAS a fost responsabil pentru unele cercetări incredibile, inclusiv pentru găsirea găurii în stratul de ozon, acest lucru nu ar fi posibil doar cu oamenii de știință.
Citeşte şi: FOTO Există piramide în Antarctica? Imaginile din satelit care au alimentat teoriile conspirației
Menținerea unui avanpost pe cel mai rece, mai uscat, mai vântos și mai îndepărtat continent din lume necesită o întreagă echipă de oameni, care lucrează pe tot parcursul anului. BAS a postat acum liste de locuri de muncă, care includ expert în scufundări, operator de observator meteorologic și om de știință oceanic.
În următoarele luni, vor exista mai multe posturi vacante, pentru bucătari, mecanici de vehicule și asistenți zoologici. Angajații vor petrece perioade lungi de viață, la una dintre bazele de cercetare răspândite pe continentul de sud.
În timp ce una dintre baze este deschisă doar în timpul verii, celelalte patru sunt deschise tot timpul anului - ceea ce înseamnă că munca nu se oprește pentru iarna înghețată din Antarctica. Asta înseamnă să lucrezi prin luni de întuneric perpetuu, cu vânturi de peste 60 mile pe oră (100 km/h) și temperaturi care rareori depășesc -30°C (-22°F).
Citeşte şi: Război în Antarctica pentru 500 miliarde barili de petrol. Putin vrea să pună mâna pe „aurul negru”
Temperatură
Vara, temperaturile sunt în jurul valorii de îngheț sau sub îngheț. Iarna, ele scad între -10°C și -30°C, la cele mai calde stații.
Vânt
Antarctica este cel mai vântos continent de pe Pământ, iar viteza vântului depășește în mod regulat 60 mph.
Întuneric
În lunile de iarnă, există șase luni de noapte perpetuă. „Această slujbă nu seamănă cu nimic din ce am făcut până acum”, spune Saville. „Scurg gheața de pe lemn, conduc skidoo-uri și construiesc lucruri într-unul dintre cele mai extreme locuri de pe Pământ”.
Este oportunitatea de a trăi într-unul dintre cele mai unice locuri de pe Pământ. Ben Norrish, șeful de vehicule de la BAS, a petrecut 16 sezoane trăind pe gheață, de când a început ca tehnician în instalații mobile, în anul 2001.
Domnul Norrish spune: „Există ceva special în Antarctica și la oamenii care se aventurează acolo, care îți rămân în suflet. Nu contează de câte ori te duci, când cobori de pe navă sau din avion, în Antarctica, ridici privirea și înțelegi unde te afli. Acel sentiment de a fi într-un loc uimitor este la fel acum, ca și prima dată.
Provocări
Aceste condiții unice vin cu propriul set de provocări, mai ales când vine vorba despre mâncare. Bazele antarctice de cercetare sunt atât de inaccesibile, încât livrările de alimente se pot face doar o dată pe an.
În ce ţară poţi avea un salariu de zeci de mii de lire sterline. Totul e să rezişti la frig - Foto: Profimedia Images
Aceasta înseamnă că bucătarii trebuie să fie capabili să planifice mese echilibrate și nutritive, pentru tot personalul din stație, cu până la 18 luni în avans. Și cu unii angajați blocați în stație timp de până la 295 de zile, într-un interval, menținerea oamenilor hrăniți și fericiți necesită multă ingeniozitate.
Olivier Hubert este în prezent manager de catering pentru BAS, dar a fost bucătar într-un restaurant cu stele Michelin, înainte de a decide că are nevoie de o schimbare de decor.
Importanţa meselor
Dl Hubert spune: „Mesele sunt o parte atât de importantă a vieții în sud - ele sunt ancorele zilei, astfel încât presiunea este pe pentru a crea mese interesante și nutritive cu provizii limitate. Dar este un privilegiu să gătești pentru echipa care devine familia ta, în timp ce ești acolo - în plus, priveliștile din bucătărie sunt de poveste.
Contractele cu BAS au o durată cuprinsă între șase și 18 luni, iar salariile încep de la 29.273 de lire sterline, cu un bonus salarial de 10%, la încheierea cu succes a unei călătorii în Antarctica.