Război în Antarctica pentru 500 miliarde barili de petrol. Putin vrea să pună mâna pe „aurul negru”

DE Adina Mutăr | Actualizat: 21.05.2024 - 18:59
Război în Antarctica pentru 500 miliarde barili de petrol. Putin vrea să pună mâna pe „aurul negru” - Foto: Profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)

Război în Antarctica pentru 500 miliarde barili de petrol. Putin vrea să pună mâna pe „aurul negru”. Mai mult de jumătate de trilion de barili de petrol și gaze au fost găsite sub Antarctica de către Rusia și acum vrea să pună mâna pe el în ciuda tratatelor care îl împiedică.

SHARE

Război în Antarctica pentru 500 miliarde barili de petrol. Putin vrea să pună mâna pe „aurul negru”. 

Un tratat internațional împiedică țările să  exploateze petrolul din Antarctica, format în sute de milioane de ani, pentru a proteja mediul unic al regiunii, dar experții militari au avertizat că Rusia și China nu sunt de încredere și vor încerca să pune mână pe acestea cu orice preț.

În ciuda energiei regenerabile ce a luat amploare  în ultimii ani, aproape toată energia lumii, 84%,  funcționează cu combustibili fosili, inclusiv petrol și gaze.

Război în Antarctica pentru 500 miliarde barili de petrol. Putin vrea să pună mâna pe „aurul negru”

După ce Rusia a descoperit 511 miliarde de barili de petrol și gaze în Antarctica, cursa pentru „aurul negru” a fost reluată, în ciuda tratatului istoric ce împiedică pe oricine să acceseze aceste resurse.

Dar experții au avertizat că Rusia și China nu țin cont de tratat iar Occidentul trebuie să facă pregătiri militare pentru a le împiedica să pună mâna pe resursele Antarcticii.

Problema a fost adusă în discuție în cadrul unui Comitet în această săptămână.

Invazia Ucrainei de către Rusia și modul în care a justificat-o este un indicator al modului în care ar putea acționa în Antarctica, având în vedere cantitatea masivă de petrol pe care a găsit-o, potrivit Daily Mail.

„Dacă te uiți la Ucraina, Rusia trimite clar semnale că nu-i pasă de dreptul internațional, multilateralism sau tratate. Dacă extrapolezi asta în ceea ce s-ar putea întâmpla în Antarctica, sunt sigur că ridică multe îndoieli în SUA, în Marea Britanie și în restul Europei, pentru că s-ar putea schimba regulile jocului pur și simplu”, a declarat dr. Carol Solar, expert în securitate din America Latină.

„Rusia este în război și amenință Occidentul, iar acest lucru arată ce s-ar putea în Antarctica. Ar putea folosi aceeași strategie ca în Ucraina, adică să spună pur și simplu: „Acesta este al nostru”.

Xi Jinping și Vladimir Putin au vorbit adesea despre o nouă ordine mondială, condusă de norme anti-occidentale, iar resursele Antarcticii sunt foarte valoroase.

Iar dacă Occidentul începe să se retragă din guvernarea globală, atunci Rusia și China vor scoate un nou „tratat” pentru Antarctica, revendicând petrolul și gazele.

Inițiativa Belt and Road a Chinei trece și prin Antarctica

Națiunile semnatare ale Tratatului Atlanticului din 1959  sunt Argentina, Australia, Belgia, Chile, Franța, Japonia, Noua Zeelandă, Norvegia, Africa de Sud, Regatul Unit, Statele Unite și URSS.

Acestea au acceptat să folosească Antarctica doar pentru cercetare științifică. China s-a băgat puternic pe  teste științifice, pentru care a înființat noi baze.

Rusia a investit masiv în expansiunea bazelor sale, iar președintele Vladimir Putin a „testat” opinia liderilor lumii revendicând suveranitatea asupra diferitelor zone ale Antarcticii.

Rusia ar putea merge până acolo încât să facă uz de forța militară pentru a acapara zonele unde a descoperit comoara de aur negru. 

Citește și: Xi sfidează Occidentul. În timp ce vizitează Europa cu un plan de „pace”, China înarmează Rusia

China a făcut deja mișcări strategice prin America Latină, obținând dreptul de a stabili infrastructură în strâmtoarea Magellan din apropiere.

Șeful Comandamentului de Sud al SUA, generalul Laura Richardson, a declarat în 2022 că acest lucru a urmat îndeaproape planurile stabilite în Inițiativa Belt and Road a Chinei, un plan de decenii care permite Chinei să exercite influență economică în întreaga lume.

Argentina a anunțat în această săptămână că va permite SUA să deschidă o bază militară la Ushuaia și se va asocia cu NATO, experții fiind de acord că acest lucru va crește tensiunile în Atlanticul de Sud. 

Rusia și China au industrii energetice masive și bază tehnologică de exploatare, așa că așteaptă o oportunitate să înceapă exploatarea.

Citește și: „Cocktail-ul” cu care Putin e învins: avioane F-16 cu rachete SUA, drone de spionaj, sisteme Patriot

Cel mai important jucător din regiune este Argentina, cea mai apropiată națiune suverană de câmpul petrolier.

Datorită drepturilor economice exclusive ale Argentinei în jurul granițelor sale terestre, aceasta controlează totul între ea și Insulele Falkland.

Drept urmare, „sunt singurii care pot autoriza transportul maritim și aerian în acel petic de ocean”, potrivit Solar.

Acest lucru dă Argentinei posibilitatea chiar de a bloca întregul Atlantic de Sud, în funcție de cât de mult este dispusă să-și extindă zona maritimă protejată.

Însă este puțin probabil ca Argentina să meargă pe cont propriu după petrol, având în vedere capacitatea medie de producție de energie. Va avea nevoie de alianțe occidentale și ar putea exista o oportunitate de colaborare între britanici și Argentina.

Și este foarte puțin probabil să lucreze cu companii petroliere rusești sau chineze. 

Fost președinte Alberto Fernández a luat 18 miliarde de dolari în împrumuturi din China pentru a ajuta la achitarea unei datorii enorme de 43 de miliarde de dolari față de FMI, pe care și-a asumat-o în 2018, după ce peso, moneda centrală a Argentinei, s-a devalorizat cu 11% față de dolarul american. in mai putin de o saptamana.

China, care a avut de multă vreme o atitudine agresivă cu privire la datoriile pe care le datorează, ar putea folosi această vulnerabilitate în avantajul său.

În ultima vreme, Antarctica a devenit mai aglomerată și, în afară de cercetători, acum bazele științifice s-au extins și în scop militar. Occidentul este decis să nu lase China și Rusia să pună mâna pe resursele Antarcticii cu orice preț.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te