Hipopotamii zboară 15% din timpul cât aleargă. Cum este posibil aşa ceva? Analiza arată că hipopotamii sunt cu toate cele patru picioare desprinse de sol, simultan, până la 15% din timp, când sunt cu burta plină.
Este nevoie de o minte științifică pentru a vedea corpul mormăiitor al unui hipopotam și să ne întrebăm dacă, având o motivație suficientă, o fiară atât de greoaie, aparent, ar putea ajunge vreodată să plutească.
Hipopotamii zboară 15% din timpul cât aleargă. Cum este posibil aşa ceva?
Cercetătorii de la Colegiul Regal Veterinar din North Mymms, Hertfordshire, au realizat o examinare minuțioasă a creaturilor, care a arătat că, atunci când ierbivorele acestea puternice ating viteza maximă, chiar decolează.
Videoclipul a arătat că hipopotamii şi-au ridicat toate picioarele de la pământ deodată, până la 15% din timpul cât aleargă, adesea pentru a-şi alunga rivalii hipopotami.
Descoperirea ascunde o lacună în cunoștințele științifice și plasează hipopotamii undeva între elefanți și rinoceri, în ceea ce privește priceperea atletică afișată de unele dintre cele mai grele animale terestre, atunci când trebuie să se deplaseze.
Citeşte şi: FOTO Pablo Escobar, un pericol și după moarte. Hipopotamii săi s-au înmulțit și amenință oamenii
„M-am chinuit să fac o lucrare pe hipopotami înainte, sunt atât de greu de observat”, a spus John Hutchinson, profesor de biomecanică evolutivă, care a condus cercetarea. „Sunt incredibil de periculoși, tind să fie cei mai activi noaptea și își petrec mult timp în apă”, a spus acesta, conform The Guardian.
După ce nu a găsit un răspuns satisfăcător la întrebare în literatura științifică, Hutchinson a trimis o studentă, pe Emily Pringle, în stațiunea Flamingo Land, din North Yorkshire, unde hipopotamii rezidenți au loc suficient să alerge.
Ea a filmat animalele în timp ce se mișcau între grajdul lor și adăpost și a adus înapoi filmările, pentru analiză. Cercetătorii au analizat filmarea și au adunat mai multe filmări de pe YouTube, cadru cu cadru, pentru a vedea dacă hipopotamii reușesc vreodată să ridice toate cele patru picioare, de la sol, simultan.
Citeşte şi: Columbia intenționează să trimită 70 de „hipopotami de cocaină” escobarieni în India și Mexic
Ei au ajuns la concluzia că, spre deosebire de alte mamifere mari, hipopotamii folosesc de obicei o mișcare de trap, indiferent de viteza cu care se deplasează, dar pot deveni mai aerieni cu rapiditate. Alte animale mari de uscat se deplasează diferit.
Elefanții au un mers standard chiar și la viteză mare și nu părăsesc niciodată solul. Rinocerii însă pot merge, pot alerga în trap și chiar pot să intre în galop.
Imaginile cu hipopotami au arătat că animalele, care pot ajunge la mai mult de 2.000 kg, de obicei sunt în deplasare în trap, o mișcare care implică mișcarea sincronă a picioarelor diagonal opuse.
Citeşte şi: Un hipopotam a înghițit un băiețel. Speriat de săteni, l-a regurgitat înapoi viu și nevătămat
„Este important să înţelegem ce înseamnă să fii un animal mare și să te deplasezi pe uscat”, a spus Hutchinson. Lucrarea aceasta îi ajută pe cercetători să pună cap la cap evoluția locomoției la animalele terestre mari, până la dinozaurii giganți.
Hutchinson a spus că studiul a fost „atât de simplu pe cât poate fi cercetarea în biomecanică”, dar a avut provocările sale: a face clic pe stive de videoclipuri, cadru cu cadru, nu e pentru toată lumea.
„Este amețitor”, a spus el. „Este unul dintre lucrurile din munca mea pe care le urăsc cel mai mult. Este chiar plictisitor. Agonizant”.
Hipopotamii pigmei pot galopa
Și totuși, cercetări ulterioare fac semn. Hutchinson a ajuns vestea că hipopotamii pigmei, o specie diferită de animalele pe care le-a studiat, pot galopa.
Se ridică întrebarea dacă puii de hipopotami pot face același lucru, sugerând că o călătorie de întoarcere la Flamingo Land ar putea fi în ordine.
„Mă întreb dacă puii de hipopotami pot face ceva ce hipopotamii adulți nu pot”, a spus el. „Ar fi destul de frumos”.