Columbia intenționează să trimită 70 de „hipopotami de cocaină” escobarieni în India și Mexic

DE Alexandru Pop | Actualizat: 08.03.2023 - 11:15
Columbia intenționează să trimită 70 de „hipopotami de cocaină” escobarieni în India și Mexic - Foto: Profimedia Images

Columbia vrea să exporte aerian zeci de „hipopotami de cocaină", cum sunt numiţi descendenții menajeriei private a traficantului de droguri Pablo Escobar, către noi areale sălbatice din India și Mexic, pentru a-și controla populația autohtonă în expansiune.

SHARE

În prezent, există între 130 și 160 de hipopotami, conform guvernului columbian, care s-au extins cu mult dincolo de fosta fermă Hacienda Napoles, a lui Escobar, unde au început ca o populație cu doar un mascul și trei femele.

Columbia vrea să exporte hipopotamii lui Escobar

Hipopotamii originari făceau parte dintr-o colecție de animale exotice, pe care Escobar a adunat-o în anii 1980, la ferma sa, la aproximativ 250 de kilometri (155 mile) de Medellín.

După moartea sa, în 1993, autoritățile au mutat majoritatea celorlalte animale, dar nu și hipopotamii – pentru că erau prea greu de transportat.

Citeşte şi: Un hipopotam a înghițit un băiețel. Speriat de săteni, l-a regurgitat înapoi viu și nevătămat

Dar de atunci au început să se reproducă rapid, extinzându-și raza de acțiune de-a lungul bazinului râului Magdalena, iar acum reprezintă o provocare pentru mediu și îi îngrijorează pe locuitorii din apropiere, spun autoritățile.

Un studiu din revista Nature a avertizat că numărul lor ar putea crește la 1.500 în două decenii.

Citeşte şi: Hipopotamii lui Escobar, problemă națională în Columbia: s-au înmulțit prea mult

Anterior, autoritățile au încercat să-și controleze populația, folosind castrare și împușcături de săgeți contraceptive. Dar impulsurile contraceptive au avut un succes limitat.

Acum există un plan de a transfera 70 de hipopotami în sanctuare naturale din India și Mexic, a anunţat într-un tweet guvernatorul provinciei Antioquia, unde se află Hacienda Napoles, conform CNN.

De ce India și Mexic?

Un total de 70 de hipopotami, un amestec de masculi și femele, sunt de așteptat să fie mutați – 60 mergând în India și 10 în Mexic.

Termenul tehnic pentru această operațiune este o translocare, a explicat guvernatorul Aníbal Gaviria, într-un interviu pentru postul columbian Blu Radio, deoarece ar implica mutarea hipopotamilor dintr-o țară care nu era habitatul lor natal, în alta care nu e nici ea habitatul lor natural.

Scopul a fost „să-i ducă în țări în care sunt instituții cu capacitatea de a le primi, de a le trata în mod corespunzător și de a le controla reproducerea”, a spus Gaviria.

Nu era permis

"Trimiterea hipopotamilor înapoi, în țara lor natală din Africa, nu era permisă înainte”, a mai explicat oficialul.

Trimiterea hipopotamilor înapoi în Africa risca să facă mai mult rău decât bine, atât pentru hipopotamii înșiși, cât și pentru ecosistemul local, a explicat anterior María Ángela Echeverry, profesor de biologie la Universitatea Javeriana.

„De fiecare dată când mutăm animale sau plante dintr-un loc în altul, le mutăm și agenții patogeni, bacteriile și virușii lor. Și am putea aduce noi boli în Africa, nu doar pentru hipopotamii care sunt acolo în sălbăticie, ci și noi boli pentru întregul ecosistem african care nu a evoluat cu acest tip de boală”, a spus Echeverry.

Atracţie turistică

Pe lângă reducerea numărului de hipopotami din Columbia, autoritățile speră să învețe cum să gestioneze populația rămasă, care este recunoscută ca o potențială atracție turistică.

Hipopotamii vor fi zburați în cutii special construite, a spus Gaviria în interviul radio, și nu vor fi sedați la început.

Dar „sedarea de urgență” este posibilă dacă unul dintre animale este depășit de nervi în timpul zborului, a adăugat el.

Translocarea ar putea fi finalizată până în prima jumătate a acestui an dacă se vor accelera permisele necesare, în special de la Institutul Agricol din Columbia, a spus Gaviria.

Specii invazive

Hipopotamii sunt văzuți de unii ca o specie invazivă care poate reprezenta un pericol pentru ecosistemele locale și uneori chiar pentru oameni.

Cercetările au evidențiat efectele negative pe care deșeurile de hipopotami le pot avea asupra nivelului de oxigen din corpurile de apă, care pot afecta peștii și în cele din urmă oamenii.

Revista Nature a citat o lucrare din 2019 care a descoperit că lacurile în care erau prezenți hipopotamii aveau mai multe cianobacterie, care sunt asociate cu alge toxice. Aceste înfloriri pot reduce calitatea apei și pot provoca morți în masă ale peștilor, afectând comunitățile locale de pescuit.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te