Grupul Gannet (USA Today) renunţă la tool-ul AI de scris articole. Limbaj bizar, detalii-cheie lipsă

DE Florin Budescu | Actualizat: 01.09.2023 - 12:30
Grupul Gannet (USA Today) renunţă la tool-ul AI de scris articole - Foto: Wallpaper Flare

Lanțul de ziare Gannett, din care face parte USA Today, a întrerupt folosirea unui tool AI pentru a scrie mesaje sportive de liceu, după ce tehnologia experimentală a creat mai multe probleme majore, în articolele din cel puțin una dintre publicaţiile sale.

SHARE

Multe dintre articole au un limbaj jurnalistic identic, descriind „acțiunea de fotbal din liceu”, notând când o echipă „a luat victoria” de la alta și descriind victoriile „control de croazieră” .

În multe cazuri, poveștile s-au repetat în doar câteva paragrafe. Mai multe ştiri despre sportul şcolar, scrise de un serviciu AI, numit LedeAI, publicate de Columbus Dispatch, la începutul acestei luni, au devenit virale pe rețelele sociale, săptămâna aceasta.

Grupul Gannet (USA Today) renunţă la tool-ul AI de scris articole

Într-un exemplu notabil, păstrat de Wayback Machine Internet Archive, articolul începe astfel:

„The Worthington Christian [[WINNING_TEAM_MASCOT]] a învins Westerville North [[LOSING_TEAM_MASCOT]], cu 2-1, într-un meci de fotbal al băieților din Ohio, sâmbătă.”

Pagina a fost actualizată între timp. Articolele au fost ironizate pe rețelele de socializare, pentru că sunt repetitive, lipsesc detalii-cheie, folosesc un limbaj ciudat și, în general, sună ca și cum ar fi fost scrise de un computer, fără cunoștințe reale despre sport.

Citeşte şi: Cum ne va transforma viețile Inteligența Artificială. Ne vom pierde locurile de muncă?

CNN a identificat alte câteva instituții locale Gannett, inclusiv Louisville Courrier Journal, AZ Central, Florida Today și Milwaukee Journal Sentinel, care au publicat toate povestiri similare, scrise de LedeAI, în ultimele săptămâni.

Potrivit companiei, Gannett și-a întrerupt experimentul cu LedeAI, pe toate piețele locale care au folosit serviciul.

„Pe lângă adăugarea a sute de joburi de scris articole în toată țara, experimentăm automatizarea și AI, pentru a construi instrumente pentru jurnaliștii noștri și pentru a adăuga conținut pentru cititorii noștri”, a anunţat un purtător de cuvânt Gannett.

Citeşte şi: VIDEO Pe ultimul cântec al trupei Beatles vocea lui John Lennon e pusă cu inteligenţa artificială

„Evaluăm continuu furnizorii, pe măsură ce perfecționăm procesele, pentru a ne asigura că toate știrile și informațiile pe care le oferim îndeplinesc cele mai înalte standarde jurnalistice.”

CEO-ul LedeAI, Jay Allred, și-a exprimat regretul că articolele produse pentru ziarele Gannett „au inclus unele erori, repetări nedorite și/sau fraze incomode”, adăugând că firma „a lansat imediat un efort permanent, pentru a corecta erorile apărute, și a făcut modificările corespunzătoare”.

„Au existat probleme legitime cu articolele pe care le-am produs și feedback-ul pe care l-am primit a fost valid”, a spus Allred.

O scurtă notiţă

Dar, a adăugat el, "credem că automatizarea conținutului face parte din viitorul redacțiilor locale. Serviciul nostru oferă cititorilor și comunităților informații pe care altfel nu le-ar avea și îi eliberează pe reporteri și editori de munca aceasta, ca să facă jurnalism real, care are impact în comunitățile pe care le deservesc".

Începând de miercuri, mai multe povestiri despre sport din Dispatch, scrise de serviciul AI au fost actualizate și acum apare o notiţă:

„Această poveste generată de AI a fost actualizată pentru a corecta erorile de codare, programare sau stil.”

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te