GRU29155 în acțiune? Un alt milionar rus din domeniul gazelor, soția și fiica, găsiți morți

DE Adina Mutăr | Actualizat: 22.04.2022 - 10:13
Serghei Protosenia, soția și fiica, găsiți morți/foto: social media
Soții Avaiev, găsiți morți la Moscova/foto: telegram

Oficialii spanioli investighează moartea misterioasă a unui director rus din domeniul gazelor, care a fost găsit spânzurat în curtea vilei sale, în timp ce soția și fiica au fost descoperite măcelărite.

SHARE

Ca și în cazul fostului director Gazprombank, a soției și fiicei, găsiți morți apartamentul familiei din Moscova, anchetatorii catalani merg pe ipoteza că Serghei Protosenia, în vârstă de 55 de ani, le-a ucis pe cele două femei cu un topor și un cuțit, înainte de a-și lua viața în curtea vilei sale din Lloret de Mar, pe Costa Brava din Spania.

Însă probele nu indică în mod concludent această versiune, deoarece nu a fost găsit niciun bilet de sinucidere în proprietate și se pare că făptașul a luat măsuri pentru a se asigura că nu lasă amprente digitale pe armele crimelor.

Ancheta rămâne deschisă, au spus oficialii.

Cadavrele celor trei au fost descoperite marți, la doar o zi după ce un alt multimilionar rus a fost găsit mort împreună cu soția și fiica sa în apartamentul lor din Moscova, într-o altă crimă aparent sinucidere care implică însă o armă de foc.

Alături de cadavrul multimilionarului Vladislav Avaiev, în vârstă de 51 de ani, se aflau soția acestuia, Elena, în vârstă de 47 de ani, și fiica mai mică, Maria, în vârstă de 13 ani.

Cadavrele - toate cu răni împușcate - au fost găsite luni de fiica adultă a cuplului, Anastasia.

În ambele cazuri, bărbații aveau legături cu companiile rusești de gaze.

Protosenia, care avea o avere de peste 330 de milioane de lire sterline, a fost președinte adjunct în Consiliul de administrație al companiei de gaze naturale Novatek timp de șapte ani.

Citește și

GRU 29155, două tentative de asasinat asupra bulgarului Emilian Ghebrev. Vindea arme Ucrainei

Rusia a continuat să dezvolte Noviciok iar U29155 l-a testat pe indezirabili

Avaiev a fost anterior vicepreședinte la Gazprombank - o bancă care a fost creată pentru a lucra pentru gigantul gazului rus Gazprom - și a fost și un oficial de la Kremlin.

Poliția catalană Mossos a declarat pentru The Daily Telegraph că anchetatorii lucrează cu ipoteza că Protosenia și-a ucis soția și fiica cu un topor și un cuțit în interiorul casei de vacanță, în timp ce acestea dormeau. Apoi s-a spânzurat de balustradă în afara vilei, relatează ziarul.

„Sinucidere” cu mănuși

Dar, potrivit publicației locale El Punt Avui, dovezile nu indică în mod concludent că decesele ar fi un incident de violență domestică.

Site-ul de știri spaniol a raportat că anchetatorii nu au găsit niciun bilet de sinucidere la proprietate. Și în timp ce rapoartele inițiale sugerau că Protosenia a folosit un topor și un cuțit pentru a le ucide pe cele două femei, nu a fost găsit sânge pe corpul său.

Acesta a adăugat că anchetatorii au descoperit șosete pătate de sânge pe podeaua camerei mamei, sugerând că ucigașul le-a îmbrăcat ca mănuși - posibil pentru a evita să lase amprente la fața locului sau pe arme.

Poliția spaniolă așteaptă acum rezultatele unei autopsii și verifica camerele CCTV ale vilei pentru a determina dacă cineva din afara familiei a intrat în proprietate în timpul crimelor.

Familia lui Protosenia locuia în Franța, dar se afla în vacanță în Spania când au avut loc crimele.

Omul de afaceri și soția sa Natalia, în vârstă de 53 de ani, au avut doi copii, victima în vârstă de 18 ani și un fiu adolescent care se afla în Franța la momentul presupusei crime.

Ca și în cazul Avaiev de la Moscova, copilul supraviețuitor - în acest caz fiul, a fost cel care a avertizat autoritățile. Fiul lui Protosenia a sunat marți la poliția catalană, când nu a putut contacta niciunul dintre membrii familiei sale. Ofițerii au verificat vila și au găsit cadavrele. 

Mâna lungă a GRU 29155?

Familia a fost găsită la doar o zi după ce trupul fostului oficial de la Kremlin Vladislav Avaiev a fost descoperit, împreună cu soția și fiica sa, la Moscova.

Anchetatorii ruși au spus că iau în calcul și alte ipoteze privind masacrul de la etajul 14, comis „cu pistolul lui Avaiev” și caută orice legătură cu munca și viața lui personală.

Anastasia le-a spus ofițerilor că arma era în mâna tatălui ei când ea i-a găsit cadavrul, iar ușa era încuiată pe dinăuntru.

Specialiștii în omucideri au în aceste cazuri o ipoteză șocantă: cei doi milionari din domeniul gazelor, soțiile și copiii minori au fost uciși din rațiuni financiare extreme, iar copiii majori au fost lăsați în viață pentru a prelua moștenirile și, sub amenințare, pentru a dona mare parte din acestea.

Cum afaceriștii milionari ruși s-au îmbogățit numai sub oblăduirea Kremlinului, poate fi o reglare de conturi că aceștia nu au contribuit la finanțarea războiului din Ucraina sau au înstrăinat din activele ce nu le aparțineau de drept. Rămâne de văzut ce se întâmplă cu moștenitorii.

Dar cine să-i execute? O singură ipoteză: GRU29155, teribila unitate responsabilă cu sabotaje, asasinări, destabilizări statale, de notorietate în ultimii ani,mai ales de la tentativa de asasinare a fostului agent dublu Serghei Skripal la Salisbury în 2018.

Agențiile de informații spaniole au reperat agenții unității 29155 în timpul demonstraţiilor pentru independența Cataloniei din 2017.

Cele franceze au descoperit o bază a unității în regiunea rurală alpină Savoie din Franța, potrivit unei investigații Le Monde din 2019.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te